Societat

WhatsApp genera problemes a gairebé la meitat dels joves

Un terç dels adolescents han contactat amb desconeguts i un 8% hi han quedat, segons els resultats de dos estudis

Un terç dels adolescents asseguren que han utilitzat internet per contactar amb persones desconegudes i conversar-hi, i un 8% s’hi han arribat a reunir en cites a cegues. Aquesta és una de les conclusions d’un seguit d’estudis que analitzen l’addicció dels joves a les noves tecnologies i la seva possible relació amb l’addicció a les drogues. Un dels sistemes que utilitzen per contactar amb desconeguts és WhatsApp, una aplicació que genera problemes, en diversos graus, a gairebé la meitat dels adolescents, un 43,5%. Aquesta dada s’obté sumant el 21% que mostren un ús de risc, el 14,5% que n’abusen i el 8% que en són dependents. L’ús de la missatgeria instantània és absolutament habitual entre els joves de 14 a 17 anys (un 96,5% la fan servir), i és normal que n’estiguin pendents fins i tot quan estudien: un 82% admeten que no es desconnecten de WhatsApp.

Els estudis, que es presentaran la setmana vinent en les jornades Adolescents, drogues i noves tecnologies: què ens enganxa?, han estat impulsats per la Universitat Camilo José Cela, amb una base de més de 2.300 alumnes de 31 centres escolars públics i privats de Madrid, i per les entitats Amalgama7 i Fundació Portal, que atenen joves amb patologia dual (confluència d’un trastorn mental i abús de drogues). Els treballs revelen que un terç dels adolescents que abusen de substàncies estupefaents (preferentment alcohol i derivats del cànnabis) també presenten alguna mena d’addicció a les noves tecnologies.

El director clínic d’Amalgama7, Jordi Royo, remarca que encara s’està determinant en quin moment la dependència dels dispositius s’ha de considerar una patologia, però té clar que, al marge de les addiccions, “sí que està derivant en conseqüències adverses per a la salut mental com ara depressió, insomni, ansietat o aïllament”. Royo alerta sobre “l’augment de la preocupació de les famílies pel comportament dels fills respecte a les noves tecnologies”, però assenyala que els pares “desconeixen la quantitat d’hores que els seus fills estan connectats i més del 70% ni s’atreveixen a preguntar-ho”.

Els experts indiquen que es tracta d’un fenomen “preocupant i que va a més”, però encara no queda clar si l’abús de la tecnologia pot ser la causa o la conseqüència d’algun comportament patològic. En tot cas, sostenen que s’ha d’abordar de manera interdisciplinària, preventivament des de l’escola i les famílies per educar en l’ús de les noves tecnologies, i també des de la psicologia i la medicina.

LA FRASE

Les noves tecnologies no són una droga, però poden ser molt addictives
Jordi Royo
Director clínic d’amalgama7


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona