Societat

Els aiguats deixen 12 morts i un desaparegut a Mallorca

Greus danys a la comarca de Llevant, amb 200 veïns desallotjats, infraestructures malmeses i immobles inundats

El govern balear aprovarà un pla per ajudar els veïns i les empreses afectades

Les fortes pluges que des de dimarts escombren el Mediterrani van provocar la tragèdia a Mallorca: dotze persones han mort i un nen continua desaparegut per un fort aiguat que va deixar dimarts a la tarda 257 litres per metre quadrat al municipi de Sant Llorenç des Cardassar i va provocar el desbordament d’un torrent. Les pluges van ser especialment intenses al Llevant de l’illa, amb precipitacions molt abundants com les que també es van registrar a la Colònia de Sant Pere, a Artà, amb 232 litres per metre quadrat, i al nucli d’Artà, amb 155 litres. Unes pluges localment molt intenses, que van provocar que es desbordés el torrent de Ses Planes, fet que va causar la torrentada que va arrasar els carrers de Sant Llorenç, deixant cotxes amuntegats, cases i baixos inundats, fang i mort al seu pas. Sant Llorenç va ser l’epicentre d’una línia de tempestes que va deixar víctimes mortals també a les localitats de s’Illot i Artà, totes elles properes a Manacor.

El 112 va confirmar la primera de les morts cap a les deu de la nit de dimarts a Sant Llorenç. Una hora més tard es confirmava una segona víctima al mateix municipi, i el degoteig va continuar fins ahir al migdia. Al llarg de la jornada es van conèixer algunes de les circumstàncies d’aquestes morts. El nen que està desaparegut, de cinc anys, viatjava al cotxe amb la seva mare i la seva germana quan es van veure sorpresos per la torrentada. La mare va poder salvar la filla gran, de vuit anys, però no pas el petit, i va morir. També van perdre la vida dos britànics que viatjaven en un taxi, i una ciutadana holandesa. Dues de les víctimes mortals van ser trobades als seus respectius domicilis, un home i una dona. Fonts d'emergències han anunciat al llarg del matí d'avui dijous que han trobat els cossos d'una parella que podrien ser els de la parella de ciutadans alemanys que va desaparèixer ahir amb el seu vehicle. Els cossos han estat localitzats prop del vehicle de la parella desapareguda. Amb aquestes dues víctimes ja són dotze les persones confirmades com a mortes a conseqüència dels aiguats. Ha transcendit la identitat d’una de les víctimes: es tracta de Rafael Gili, de 71 anys, que va ser alcalde d’Artà per Unió Mallorquina. Segons la Guàrdia Civil, set víctimes són homes i cinc, dones. Pel que fa al nen desaparegut, la recerca se centra al costat del mar, a la zona de s’Illot, i es fa amb l’ajuda de gossos especialitzats en la cerca de persones.

630 efectius treballaven ahir a la zona de la catàstrofe, tant dels cossos policials i bombers com sanitaris, psicòlegs i personal de carreteres, entre altres. Els danys materials seran molt elevats, ja que a l’afectació a cases, empreses i vehicles cal sumar -hi les destrosses a l’espai públic i a infraestructures com carreteres i ponts. El pont entre Artà i Can Picafort, a la carretera Ma-12, es va esfondrar, i també va quedar malmès el situat a la connexió entre Porto Cristo i Son Servera.

El govern balear va decretar ahir tres dies de dol i va anunciar un pla d’intervenció social urgent per ajudar els afectats. Durant el cap de setmana 22 treballadors socials aniran casa per casa per avaluar quins ajuts necessiten els veïns per tal de cobrir les necessitats més bàsiques. Paral·lelament, s’avaluaran els danys materials i el consell de govern balear aprovarà demà una línia d’ajuts i crèdits per a particulars i empreses. Així ho va anunciar ahir a la tarda la presidenta del govern balear, Francina Armengol, que va afegir que el Consell de Ministres avaluarà demà la declaració de zona catastròfica per a la comarca de Llevant. “El primer és ajudar les persones i després intentar recuperar el que han perdut les famílies i abordar les tasques de reconstrucció, que duraran un temps”, va assenyalar Armengol.

La tragèdia va motivar el suport unànime dels partits polítics, la societat civil i el món de l’esport. El tennista Rafa Nadal va posar a disposició dels 200 veïns desallotjats les instal·lacions de l’acadèmia que té a Manacor.

El primer és ajudar les persones. Després abordarem les tasques de reconstrucció
Francina Armengol
Presidenta del govern Balear
He contactat amb les autoritats balears per oferir-los qualsevol ajuda que necessitin
Quim Torra
President de la Generalitat
El govern abocarà tots els recursos perquè es pugui recuperar el dia a dia com més aviat millor
Pedro Sánchez
President del govern espanyol

El 112 rep 894 trucades per les pluges a Catalunya

El telèfon d’emergències 112 va rebre ahir un total de 894 trucades per 599 incidències relacionades amb la pluja arreu de Catalunya. Els xàfecs van ser especialment abundants al Camp de Tarragona, amb precipitacions superiors als 130 litres per metre quadrat a la ciutat de Tarragona. La pluja va afectar sobretot els barris del Port i del Serrallo, on es van inundar comerços, pàrquings i dos passos subterranis que van deixar la zona incomunicada.

Salou va ser un altre dels municipis tarragonins afectats per l’aiguat. L’Ajuntament demanarà la declaració de zona catastròfica pels danys ocasionats pel desbordament del barranc de Barenys. El consistori es planteja denunciar l’Agència Catalana de l’Aigua per manca de manteniment de la zona. Els aiguats van motivar també la interrupció del tren entre Cambrils i Port Aventura. Un matrimoni va ser arrossegat dins del seu vehicle pel desbordament de la riera de Maspujols, a Cambrils, però no van patir danys.

Les precipitacions van ser també intenses a Sant Feliu de Guíxols i s’Agaró, al Baix Empordà. La caiguda de part d’un sostre d’un supermercat a Sant Feliu va deixar una treballadora ferida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia