Societat

El torrent de Sant Llorenç, definit com de molt risc

El nombre de víctimes mortals per les inundacions al llevant de Mallorca s’enfila fins a dotze

Els equips de recerca encara no havien trobat ahir un nen desaparegut

El torrent de ses Planes, que travessa bona part del municipi mallorquí de Sant Llorenç des Cardassar i que es va desbordar dimarts a la nit provocant dotze morts i un desaparegut, està identificat en el Sistema Nacional de Cartografía de Zonas Inundables com una “àrea de risc potencial significatiu” i és, per tant, una llera amb un alt risc d’inundacions.

El sistema, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica, va ser posat en marxa pel govern espanyol l’any 2008 com un instrument de suport a la gestió de l’espai fluvial, la prevenció de riscos, la planificació territorial i la transparència administrativa amb l’objectiu d’identificar zones inundables arreu de l’Estat per evitar creixements urbanístics en zones de risc.

En un informe tramès ahir al Consell de Ministres pel ministeri es ressalta aquest condicionant del torrent de Sant Llorenç des Cardassar i s’hi marca una àmplia àrea –bàsicament la que va quedar afectada per la torrentada de dimarts a la nit– que “pot veure’s afectada i quedar inundada” de manera periòdica. De fet, el mes de setembre del 1989, el mateix municipi va patir un període de característiques similars amb precipitacions d’entre 150 i 200 litres per metre quadrat, en les quals van morir set persones.

D’altra banda, ahir es van localitzar en una zona pròxima a Artà, al nord de Sant Llorenç, els cadàvers d’una parella d’alemanys, de 63 i 61 anys. Amb aquestes víctimes ja són dotze les persones mortes per la tràgica inundació, set homes i cinc dones, la meitat de les quals eren estrangeres: dos alemanys, dos britànics i una holandesa. Ahir van continuar les tasques de recerca del nen de cinc anys desaparegut a Sant Llorenç quan viatjava amb la seva mare, morta per la torrentada, i la seva germana, que va salvar la vida.

LA XIFRA

12
són les víctimes mortals
de la torrentada de dimarts a la nit al llevant mallorquí. La meitat, ciutadans estrangers.

“Necessiteu ajuda?”

Els carrers plens de fang de Sant Llorenç des Cardassar es van omplir ahir de joves vinguts de tot Mallorca. Movien mobles destruïts, fregaven terres enfangats i quan acabaven en una casa, en un garatge o en un magatzem, se n’anaven a la següent i preguntaven: “Necessiteu ajuda?” Havien arribat des de Palma, Capdepera, Vilafranca, Manacor i des d’altres pobles. Al migdia, un funcionari de Protecció Civil n’havia apuntat més de 90 en una llista. “Ahir volíem venir, però no ens van deixar entrar”, explicava un jove d’uns 20 anys, amb botes d’aigua i roba de feina ja ben bruta de fang.

Hi ha anglesos, americans, búlgars i alemanys. Alguns molts joves, vinguts de la propera acadèmia de tennis de Rafael Nadal. L’avi del tennista viu al poble, i dimecres Nadal va ser dels primers a ajudar. “Han volgut venir com va fer ahir ell”, va dir un monitor.

Set amigues adolescents vingudes des de Capdepera i Artà també s’afanyaven ahir a ajudar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia