Societat

L’escola Llibertat, en anglès des de ben petits

El centre, un dels primers a implantar el model d’immersió lingüística, és un exemple en plurilingüisme

L’escola Llibertat de Badalona va ser una de les primeres a implantar el model d’immersió lingüística els anys vuitanta. “Llavors tots els nens eren castellanoparlants”, explicava ahir la directora, Muntsa Roca. Fa tretze anys van ser també pioners a començar a implantar un model plurilingüe, amb una aposta decidida per l’anglès. La realitat sociolingüística del centre hi va contribuir. “Tenim diversos països d’origen, escolars àrabs, sud-americans, pakistanesos, xinesos i també castellanoparlants”, assegura Roca. Durant aquests anys, el centre ha cercat “estratègies, recursos i metodologies” per poder treballar tres llengües –català, castellà i anglès– de forma “més directa i personalitzada”.

Una de les claus de l’èxit és que el centre insisteix molt en l’expressió i la comprensió oral de l’anglès durant els primers cursos de primària. A partir de tercer, fan servir aquesta llengua en algunes matèries, com ciències i matemàtiques. “Té bon resultat perquè els alumnes ho troben més divertit.” Assenyala que quan veuen “que té un sentit i que està lligat a la matèria que estan fent hi veuen una utilitat i en gaudeixen més”.

Un dels alumnes, l’Antoni, de cinquè de primària, es mostrava ahir satisfet de poder fer ciències en anglès: “Hem fet treballs i una exposició sobre els mamífers i, tot i que costa una mica en anglès, m’agrada molt”, explicava. L’Ailin, de la mateixa classe, destacava la importància del treball en grup i l’Àsia, una altra estudiants, es mostrava convençuda que gràcies a aquest aprenentatge podrà assolir un nivell d’anglès suficient per “anar a Anglaterra”. Actualment ja hi ha un centenar de centres que s’han afegit al programa d’innovació pedagògica dit Generació Plurilingüe.

LA FRASE

Tenim escolars àrabs, sud-americans, pakistanesos, xinesos i també castellanoparlants
Munsa Roca
directora de l’ESCola Lllibertat de Badalona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia