Societat

Pressió per protegir les famílies de la pobresa energètica

Ajuntaments i entitats exigeixen al govern que obligui les empreses a condonar el deute als més vulnerables

Els ajuntaments de Barcelona, Badalona i Sabadell i les entitats socials organitzadores del Segon Congrés Català de Pobresa Energètica –la Taula del Tercer Sector, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i altres– van exigir ahir a la Generalitat que “obligui” les empreses subministradores d’energia a signar els convenis que preveu la llei contra la pobresa energètica per condonar a les famílies els deutes acumulats en els rebuts endarrerits d’energia per tal que “no quedin endeutades de per vida”.

Els representants de les entitats organitzadores del congrés van coincidir en la necessitat de fer un front comú per “canviar l’actual model energètic, que és especulatiu” i continuar lluitant contra l’abús dels preus de l’energia. En aquest sentit, la Taula del Tercer Sector va assegurar que unes 400.000 persones estan en situació de pobresa energètica a Catalunya i 67.000 han estat privades, almenys en una ocasió, d’una font d’energia per causes econòmiques.

Durant la taula inaugural del congrés, els alcaldes van afirmar que els consistoris no tenen capacitat legislativa i que és “el govern espanyol qui ha d’assumir la seva responsabilitat de legislar perquè l’energia sigui un dret fonamental garantit per als ciutadans”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar que Barcelona ha evitat 10.000 talls de subministraments i ha atès 50.000 persones per pobresa energètica des que es van posar en marxa els punts d’assessorament energètic als diferents districtes el gener del 2017.

La portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, va assegurar que “el repte” és que les empreses subministradores “assumeixin la seva corresponsabilitat”, ja que el deute contret per les famílies vulnerables “no s’ha de pagar amb fons públics”.

La companyia Aigües de Barcelona (Agbar) va anunciar ahir que condonarà el deute acumulat en els rebuts endarrerits de l’aigua a famílies declarades en situació de vulnerabilitat per part dels serveis socials, i respecte a això la presidenta de l’àmbit de drets socials de la Federació de Municipis de Catalunya, Lluïsa Moret, va afirmar que “es comença a fer, però de manera opaca, perquè no sabem a quines famílies es condonarà el deute”.

Ada Colau va recordar que a causa d’“una mala gestió pública”, el model energètic a l’Estat espanyol “ha acabat en oligopoli i en alguns casos gairebé en monopoli, amb preus abusius i beneficis astronòmics per a les empreses”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona