Ciència

parc científic

La liquidació del Parc Científic enfronta la UdG i l'Ajuntament

El rector Bonet critica les administracions perquè no fan prou per salvar el Parc

Madrenas diu que és il·legal consignar a una entitat en concurs de creditors

No es pot aprovar una consignació si està en concurs de creditors

La liquidació del Parc Científic i Tecnològic de la UdG i la seva situació concursal van enfrontar ahir amb duresa l'Ajuntament de Girona en la persona de l'alcaldessa Marta Madrenas i el rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet. Ahir al migdia, les empreses i els treballadors del Parc Científic es van concentrar al recinte per reclamar a les administracions que tanquin l'acord que n'eviti la liquidació. Davant unes 200 persones, encapçalades pel lema “Salvem”, es va llegir un manifest en el qual es criticava que el futur del complex semblava estar “en mans de la providència”. L'escrit va posar el focus damunt l'administració local i provincial, a les quals va criticar perquè s'havien posat bé “per sortir a les fotos” però que ara se'n desentenien i culpaven el Ministeri d'Hisenda espanyol de la situació.

El rector de la UdG, que va fer costat a la concentració, va assegurar, per la seva banda, que no n'hi ha prou amb els passos que han fet l'Ajuntament de Girona i la Diputació. Bonet va afirmar que l'Estat “havia complert en formes i terminis” durant la negociació del deute i va advertir que, si hi ha fallida, la culpa serà de les administracions gironines, que es deixaran perdre que el complex científic tingui la titularitat del territori.

L'alcaldessa de Girona va respondre a aquestes declaracions i va contestar a Bonet: “Hem de buscar solucions i no culpables entre nosaltres, hem de fer un front comú per salvar el parc”, va dir, i va reafirmar que el que els demana Bonet “és absolutament il·legal” i que no poden aprovar per ple cap consignació a una entitat que estigui en concurs de creditors, i que el rector és coneixedor d'aquesta circumstància, va assegurar. Madrenas va dir a Bonet amb contundència que deixi de demanar això a l'Ajuntament, perquè els regidors que donin suport a un acord d'aquestes característiques “haurien de respondre amb els seus béns presents i futurs”, i hi va afegir que no pensava “posar els regidors en aquesta situació”.

L'alcaldessa va proposar encara una nova fórmula per demostrar el seu compromís i en favor de salvar el centre tecnològic, que és aprovar per ple la donació dels dos milions a la UdG i que, a partir d'aquí, sigui la mateixa Universitat la que destini els diners a superar el concurs. “Nosaltres no ens hem posat mai amb qui ha pres les decisions ni com s'han gestionat”, va dir Madrenas, que va explicar també que el consistori només té dos dels catorze patrons en el consell del parc i que, per tant, la seva veu no ha estat mai decisiva. A més, va destapar que el parc deu 2,5 milions d'euros a l'Ajuntament en concepte d'impost de construccions, de quan es va aixecar el complex, però que estaven disposats a posar-se a la cua tot i sabent que seran els últims a cobrar, hi va afegir.

D'altra banda, la Diputació de Girona porta al ple de dimarts una aprovació de manifestació de voluntat de col·laborar i donar viabilitat al Parc Científic que no inclou ni terminis i ni detalls econòmics sobre els 6 milions compromesos.

LES FRASES

L'Estat ha complert en formes i en terminis
Sergi Bonet
Rector de la UdG
El rector sap que no es pot aprovar una consignació a una entitat en concurs de creditors
Nosaltres no ens hem posat mai amb qui ha pres les decisions ni com s'han gestionat
Marta Madrenas
alcaldessa de Girona

Els 3,4 milions de la UdG, en un sol pagament

El 10 de novembre hi haurà la pròxima junta de creditors que haurà de decidir el futur del parc, la data límit per poder signar amb el Ministeri d'Hisenda i unes condicions que ja van ser pactades fa mesos. Els catorze patrons del Parc Científic i Tecnològic havien de complir unes obligacions contretes que consistien en una aportació de la UdG de 3,4 milions d'euros en deu anys, de 2 milions de l'Ajuntament en deu anys, sis milions de la Diputació en temps encara no definit i 4,9 milions per part de la Generalitat, que no és ni patrona ni creditora del complex.

El rector Sergi Bonet va criticar que el compromís adquirit dies enrere per l'alcaldessa de Girona sobre l'aportació dels 2 milions d'euros no era suficient, i que el compromís de la Diputació tampoc ho era perquè no establia terminis, i va considerar que aquesta situació feia recelar el Ministeri d'Hisenda sobre les aportacions definitives dels diners. El rector hi va afegir encara que la UdG faria els deures, i que dijous que ve s'aprovarà l'acord perquè els 3,4 milions que aquesta institució hi ha d'aportar s'entreguin efectivament i l'entrega sigui en un sol pagament.

Treballadors i empreses fan pinya per salvar-lo

J.O

La concentració d'ahir al migdia va sortir des de dins mateix del Parc. La van impulsar les empreses i els mateixos treballadors del complex, que van consensuar un manifest en què reclamaven a les administracions que n'evitin la fallida. En total, unes 200 persones –entre les quals, la directora del complex, Anna Albar, i el rector de la UdG, Sergi Bonet– van fer pinya a les escales de l'edifici Giroemprèn per llegir l'escrit. El manifest comparava el Parc Científic amb un malalt, que durant els darrers mesos “alterna l'UCI amb el pas a planta” i criticava que el futur del complex “sembla en mans de la divina providència”. Els usuaris del Parc asseguren que estan “astorats” amb la situació. Per una banda, perquè les 150 empreses i els 1.400 treballadors que acull la Creueta creixen dia a dia; però, per l'altra, perquè les perspectives de futur, amb la liquidació com a teló de fons, “ara mateix són catastròfiques”. L'escrit no amagava que en el moment de crear-se el parc –“l'època de vaques grasses”, precisa– el planejament estratègic del complex “no es va pensar com tocava”. El manifest defensava, però, que el complex de la UdG s'havia convertit “en un dels principals pols econòmics” de la demarcació.

El compte d'explotació del Parc és actualment positiu i el 2015 es va tancar amb un benefici de 606.000 euros. I està al 100% de capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER