Ciència

L'ESA confirma que l'Schiaparelli s'ha estavellat a Mart

Unes imatges del Mars Orbiter de la NASA ajuden a desentrellar la incògnita sobre el destí del mòdul de l'agència europea

L'aparell hauria caigut a una velocitat més elevada de la prevista i els propulsors s'haurien aturat abans de temps

L'Agència Espacial Europea (ESA) ha confirmat aquest divendres que el mòdul Schiaparelli s'ha estavellat a la superfície de Mart. El contacte amb el mòdul s'havia perdut des de l'operació d'aterratge de dimecres però aquesta tarda unes imatges del satèl·lit Mars Orbiter de la NASA han localitzat el que poden ser les restes de l'artefacte, que tenia la missió d'explorar la superfície del planeta vermell.

L'ESA creu que el mòdul s'ha estavellat en arribar al sòl marcià a una velocitat molt més elevada de la prevista. “S'estima que Schiaparelli ha caigut des d'una altura d'entre dos i quatre quilòmetres (d'altura), per la qual cosa ha impactat a una velocitat considerable, a més de 300 quilòmetres per hora”, explica l'agència europea en una nota. Els científics apunten que l'aparell ha tingut “una caiguda lliure molt més gran de la planejada”. Els experts especulen que “els propulsors” del mòdul, que havien de frenar la caiguda en actuar en sentit contrari a la gravetat de Mart, “s'han apagat de manera prematura”.

L'agència reconeix que ha pogut aclarir què ha passat gràcies a les imatges de la càmara CTX de baixa resolució del Mars Orbiter de la NASA, que orbita al voltant de Mart. En l'última de les imatges es poden veure dues novetats respecte a fotografies prèvies d'aquest punt. D'una banda, s'aprecia una àrea brillant, que els experts identifiquen com el paracaigudes del mòdul, i de l'altra és una “borrosa zona fosca” de 15 per 40 metres que relacionen amb el fort impacte de l'aparell, qua hauria llançat un núvol de material de la superfície.

Els científics de l'ESA continuen recopilant més informació per assegurar-se que aquesta hipòtes és realment el que li va passar al mòdul. Al mateix temps, treballen en l'anàlisi de totes les dades que l'Schiaparelli va enviar durant el seu descens fins a la seva destinació final a la superfície marciana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia