Ciència

“Res millor per a la societat que invertir en recerca”

Joan Massagué, Manel Esteller i Josep Baselga defensen el valor de la investigació en rebre el Premi Internacional Catalunya

El comparteixen amb els pacients i els professionals de la salut

El trident més brillant de Catalunya no inventa passades impossibles ni marca gols de dibuixos animats. Manel Esteller, Josep Baselga i Joan Massagué fa anys que dediquen la seva creativitat, talent i dedicació a combatre amb summa efectivitat el càncer. Ho fan des de diferents aproximacions, però amb la mateixa excel·lència. D'aquí que hagin compartit el Premi Internacional Catalunya, que ahir van rebre de mans del president de la Generalitat.

En els seus discursos d'acceptació, els tres oncòlegs van expressar la necessitat de continuar apostant com a país per l'excel·lència en la recerca. “No hi ha millor retorn per a una societat que invertir en el coneixement i en la recerca. Els avenços en aquest àmbit són la millor garantia per al futur d'un poble, i una oportunitat extraordinària per seguir millorant la societat i la humanitat”, va indicar Josep Baselga.

L'exdirector del VHIO, actualment màxim responsable mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, també va voler constatar que Catalunya és “un país petit però amb una gran tradició en recerca biomèdica, que hi té un pes molt per sobre de la contribució esperada; els nostres metges i investigadors són reconeguts arreu del món i són alhora ambaixadors de Catalunya”. Incidint en la mateixa idea, Manel Esteller va girar la truita: “Que a Catalunya es tingui en compte la recerca, que es reconegui la investigació com un valor destacat d'un país diu molt de la seva gent.” El director del programa d'epigenètica i biologia del càncer a l'Idibell va fer una crida als nois i noies catalans perquè no perdin la il·lusió per investigar: “Necessitem el seu talent, imaginació, originalitat i força. Nosaltres hem de procurar que tinguin els mitjans per investigar en condicions dignes.”

Esteller va fer extensiu el guardó a tots els pacients de càncer, així com als d'altres afeccions molt més minoritàries i amb menys recursos per a la investigació. Baselga també va recordar els malalts i les seves famílies en el seu discurs –“la seva presència poderosa ens il·lumina i ens guia cap al camí correcte”, va dir– així com els professionals de la salut: “El valor de la vostra feina, vocacional i desinteressada, és immens. Espero que sentiu l'afecte i l'estimació de tots nosaltres. [...] Sou el millor que tenim.”

Per la seva banda, Joan Massagué també va incidir en el valor de la investigació científica “com a motor social, econòmic, cultural i de prestigi d'un país”. El director científic del Memorial Sloan-Kettering va equiparar l'edifici de la ciència amb un castell de deu pisos on conflueixen diferents perfils de professionals. “Aquest premi honora tots els que enlairen i sostenen l'edifici de la ciència a Catalunya i arreu. Inspirat per ells, el meu compromís és seguir impulsant la bona ciència que vulgueu edificar. No ho veieu com un acte d'agraïment, sisplau, es tracta d'un deure”, va dir per tancar el seu discurs.

LES FRASES

62
per cent
dels pacients oncològics superen la malaltia o aconsegueixen que esdevingui crònica. Un 38% moren.
Aquest premi honra tots aquells que sostenen l'edifici de la ciència aquí i arreu
Joan Massagué
Director científic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center
Reconeixement per als malalts. La seva presència poderosa ens il·lumina
Josep Baselga
Director mèdic del Memorial Sloan-Kettering cancer center
Demà continuarem investigant per a una vida més plena i una millor salut general
Manel Esteller
Director del programa d'epigenètica de l'IDIBELL
Volem crear un nou país de manera il·lusionadora, millorant les condicions de vida de les persones, com fan aquests doctors
El sistema de salut és un compromís públic per conquerir la cohesió social i la llibertat personal
Carles Puigdemont
President de la Generalitat
És un premi a l'excel·lència de la seva investigació però també al paper de la medicina en general
Anna Veiga
Biòloga i Portaveu del jurat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós