Ciència

La recerca conserva bona salut tot i la crisi

La revista científica ‘Nature' lloa la bona forma de la investigació catalana malgrat l'adversitat econòmica

Catalunya ha mantingut el seu volum de recerca en sorprenent bona forma tot i la crisi financera que ha assotat l'Estat espanyol. Així ho recull la prestigiosa revista Nature en un article publicat aquesta setmana en què lloa la qualitat de la investigació a la “regió semiautònoma” de Catalunya. L'impuls a la recerca va començar amb una política de salaris generosos per atreure elits internacionals i amb la creació d'infraestructures públiques dedicades a aquest àmbit, que va anar acompanyat d'un augment de prop del 10% anual de la inversió en recerca entre el 2000 i el 2008, segons el director general de Recerca de la Generalitat, Josep Martorell.

Tot i les mesures d'austeritat que es van repetir a tot l'Estat i que van afectar en un 49% la inversió en investigació a l'Estat espanyol, la recerca a Catalunya ha sobreviscut amb molt bona salut i així ho reflecteixen els rànquings internacionals sobre universitats i hospitals, en els quals solen figurar centres catalans. Entre el 2007 i el 2015 Catalunya va aconseguir 180 beques del Consell Europeu de Recerca, més que la resta de comunitats autònomes espanyoles juntes, i es va convertir així en el quart país europeu amb més beques, darrere de Suïssa, Israel i els Països Baixos. Catalunya, de fet, es pot comparar amb èxit amb estats europeus d'una mida semblant en despesa del govern en recerca, amb nivells d'inversió per habitant similars a Àustria.

Bona part de l'èxit rau, segons Nature, en l'aposta del govern per la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea), que ha aconseguit tant atreure investigadors d'arreu com establir col·laboracions amb centres de renom internacional.

Aquesta estructura ha permès que l'època més dura de la crisi econòmica no hagi afectat la recerca catalana com ha passat en altres sectors. Malgrat la desinversió de l'Estat en aquesta matèria, Icrea va dirigir-se a les institucions europees i dels Estats Units per aconseguir fons, amb un èxit més que notable. De fet, els EUA són el país amb qui més col·laboren en investigació les empreses catalanes i representen el 26% del total de convenis. També destaquen el Regne Unit, amb un 14%, i Alemanya, amb un 13%, tot i que l'àmbit de col·laboració també s'estén a l'Amèrica Llatina i l'Àsia.

LES XIFRES

10
per cent
anual va créixer la inversió pública en recerca a Catalunya entre els anys 2000 i 2008.
180
beques
del Consell Europeu de Recerca van anar a parar a Catalunya entre 2007 i 2015. Cap autonomia en té tantes.
26
per cent
de col·laboracions amb països estrangers van fer-se amb organitzacions dels Estats Units.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró