Ciència

trànsit

seguretat

Investigadors valencians creen un sistema que detecta fatiga i distracció en els conductors

La Universitat Politècnica i la Universitat de Granada han col·laborat en un projecte que ajuda a previndre possibles accidents de trànsit

El dispositiu genera una alarma acústica en cas de detectar valors que no són normals o segurs

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de Granada han dissenyat un nou sistema de sensors de baix cost que detecta símptomes de fatiga i situacions de distracció dels conductors i que ajuda a prevenir possibles accidents de trànsit.

L'equip consta de quatre sensors que monitorizan diferents paràmetres físics del conductor i la seua posició al volant, i a partir d'aquestes dades és capaç de generar una sèrie de senyals acústics si detecta algun risc que alerten al pilot.

Segons expliquen els investigadors en un comunicat, la fatiga presenta una àmplia varietat de símptomes: visió borrosa i augment de l'índex de parpelleig, ansietat i canvis en el comportament del conductor, increment del nombre de moviments per a acomodar-se en el seient i l'augment del temps de reacció davant situacions perilloses en la carretera.

La majoria de les solucions actuals per a augmentar la seguretat del conductor se centren en el moviment dels ulls i la detecció de rostres, encara que aquest nou sistema “va més enllà”, segons ha destacat l'investigador de l'Institut de Recerca per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres de la UPV, Jaime Lloret.

El sistema consta d'una placa electrònica que actua com a unitat central de processament, dos sensors de pressió situats en el volant i altres dos que mesuren la temperatura del conductor i monitoritzen ambdues mans, un sensor de llum en el reposacaps que alertaria de possibles becaines en conduir i el dispositiu (brunzidor) que genera l'alarma acústica en cas de detectar un estat de fatiga o distracció.

El dispositiu es completa amb un sensor de xoc que detecta col·lisions o frenat sobtat i un polsador col·locat en el volant que serveix per a ressetejar el sistema després que s'haja generat una alarma, ha explicat la investigadora de la Universitat de Granada Sandra Sendra.

Els sensors estan connectats a la placa electrònica central, que rep dades cada segon i els processa i analitza mitjançant un algorisme per a comprovar si els valors arreplegats romanen dins dels llindars considerats normals o segurs.

Quan qualsevol d'aquests sensors supera aquests llindars, l'algorisme tracta de definir si és una falsa alarma o si els sensors han registrat una possible situació de fatiga o distracció del conductor del vehicle, en aquest cas s'activa el senyal acústic que serveix d'alerta.

Tots els registres queden emmagatzemats en una targeta micro-SD per a una possible tasca de post-processat, en cas d'accidents o estudis futurs.

En el futur, els investigadors plantegen incorporar un petit receptor GPS per a recollir la posició del vehicle i un mòdul de tecnologia sense fil que permeta connectar el sistema amb els telèfons intel·ligents dels conductors, de manera que el sistema siga capaç de generar una trucada d'emergència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós