Ciència

antropologia

estudi

La dieta neandertal creix fins a l'aspirina

L'anàlisi de la placa dental dels homínids trobats a Astúries revela que menjaven bolets, pinyons i molsa, però no hi detecten carn

Per calmar el dolor els neandertals mastegaven escorça d'àlber, que és ric en àcid salicílic

Els darrers anys, l'anàlisi genòmica ha permès aprofundir en el coneixement dels homínids que van poblar la terra fa desenes de milers d'anys. Dels neandertals, per exemple, se sabia que eren carnívors, però ara s'ha pogut estudiar molt més a fons la seva dieta gràcies a l'anàlisi dels fòssils trobats a El Sidrón (Astúries). Entre la seva placa dental s'ha trobat material genètic que correspon a bolets, pinyons i molsa. Curiosament, no s'hi han detectat restes de carn, al contrari del que va passar fa uns mesos amb l'individu Spy II desenterrat a Bèlgica, que tenia restes microscòpiques de rinoceront i mufló a les dents.

La troballa la publica el darrer número de la revista Nature i ha estat conduïda per un equip internacional en què han participat el genetista Carles Lalueza-Fox de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) i la investigadora Icrea a la UAB Karen Hardy.

El treball demostra que els neandertals prenien plantes medicinals per curar-se. A la mandíbula d'un individu amb un abscés que li devia provocar forts dolors també s'hi va detectar un patogen que causa fortes gastroenteritis. Ara bé, entre les seves dents també hi havia el remei amb què s'havia tractat: restes d'àlber, un arbre ric en àcid salicílic, l'ingredient actiu d'un conegut medicament. També s'hi ha localitzat restes d'ADN del fong Penicillium, un antibiòtic natural.

“No hi ha dubte que els neandertals tenien un comprensió detallada del seu entorn i eren capaços d'utilitzar les plantes de manera molt diversa, fins i tot per tractar-se els trastorns estomacals”, explica Karen Hardy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres