Ciència

Salut

L’Ibec obre una nova línia de recerca en neuroenginyeria

El grup dirigit per Paul Verschure treballa en dispositius biomimètics i en la reparació cerebral, entre altres camps

Descobrir el funcionament del cervell i com reparar-lo és un dels grans reptes que té al davant la ciència i un dels centres de referència del país, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec), vol contribuir a posar-hi llum. Així s’explica l’obertura al centre d’una nova línia d’investigació amb la creació d’un grup que reforça la recerca en neuroenginyeria que ja hi té lloc.

El nou grup de treball s’anomena Sistemes Sintètics Perceptius, Emotius i Cognitius (SPECS, per la sigla en anglès) i s’emmarca en el programa de bioenginyeria per a l’envelliment actiu. El líder del grup és el professor Icrea Paul Verschure, doctorat en psicologia i que havia investigat a l’Institut de Neurociències de San Diego (EUA) i en diferents universitats europees, entre les quals la Pompeu Fabra, on estava fins ara el grup SPECS. Amb l’arribada a l’Ibec, Verschure dirigirà un grup de més de 30 investigadors que inclou biòlegs, psicòlegs, físics, matemàtics, enginyers i informàtics. El grup se centrarà en la teoria de la ment i el cervell, en els dispositius biomimètics i en la reparació cerebral i les noves tecnologies per millorar la qualitat de vida.

Fins ara, Verschure i SPECS ja estaven desenvolupant algunes recerques que tenien com a objectiu permetre als robots comprendre les seves accions, així com les dels humans, i poder interpretar-les i comunicar-les. També ha desenvolupat un sistema de rehabilitació amb joc per a accidents vasculars cerebrals que s’aplica a cinc països en vint centres (entre els quals, els hospitals Vall d’Hebron, de l’Esperança i Parc Taulí). Una altra línia de investigació ja en curs és la creació d’un cerebel de silici, el primer sistema neuroprotèsic bidireccional del món, que en ratolins ha funcionat amb èxit.

“En el nostre programa estem analitzant tot un ventall de casos de neuroenginyeria, neuroeducació, neurorrobòtica, neuroestètica, neurorehabilitació, etc. No es tracta només de construir eines per a la neurociència, sinó d’avançar i fer progressar la condició humana a través de la neurociència”, va explicar ahir Verschure en la presentació del grup, apadrinat pel premi Nobel de medicina el 2014 Edvard Moser.

LA FRASE

La incorporació del grup del Paul serà un gran estímul i impuls per a l’activitat del centre
Josep Samitier
Director de l’IBEC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA