Ciència

Ciència

La Caixa impulsarà amb dotze milions una vintena de recerques biomèdiques

Les noves beques ajudaran a combatre les malalties cardiovasculars, infeccioses, oncològiques i neurològiques

S’atorgaran només per criteris competitius

La Fundació Bancària La Caixa va anunciar ahir una nova línia d’ajudes a projectes de recerca en salut que vol contribuir a combatre les malalties cardiovasculars, oncològiques, infeccioses i neurològiques, la principal amenaça al benestar de les persones i un dels grans reptes a superar durant el segle XXI. Aquesta convocatòria de projectes de recerca en salut aportarà dotze milions d’euros a una vintena d’iniciatives liderades per investigadors d’universitats o centres de recerca de l’Estat espanyol i Portugal.

“Aquest nou programa és el que rebrà la inversió més gran per desenvolupar projectes de recerca en biomedicina en aquest territori i situa la Fundació Bancària La Caixa com la segona entitat filantròpica més potent d’Europa i una de les millors del món”, explicava el seu director general, Jaume Giró.

El director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, va pronosticar ahir que “hi haurà una allau de peticions” per merèixer aquestes beques, donada la seva quantia. Les ajudes es faran en dos formats: beques de fins a 500.000 euros en tres anys per a projectes innovadors i transformadors desenvolupats per un o més equips de recerca i de fins a un milió d’euros, també en tres anys, per a projectes de, com a mínim, dos centres de recerca amb un alt grau de transdisciplinarietat i possibilitat d’obtenir socis internacionals.

Per Àngel Font, director corporatiu de recerca de la fundació, aquesta línia d’ajudes s’han entendre com una eina de suport estructural als centres de recerca que ha de contribuir, de retruc, a retenir talent.

Una cinquena línia

A banda de les quatre línies dedicades a les principals malalties, també es finançaran recerques en una cinquena, més transversal, relacionada amb àmbits com la genètica, la biologia química, la bioinformàtica i les dades massives. El termini de sol·licitud per a totes elles es tancarà el 16 de març i al juliol es coneixerà la resolució dels comitès de selecció, que no atendran quotes territorials o d’especialitat, sinó únicament d’excel·lència.

La directora del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas, María Blasco, va destacar “l’oportunitat, la flexibilitat i la generositat de la convocatòria” i va pronosticar que tindrà un “impacte directe” per aconseguir que “paraules com infart o càncer ja no ens generin tanta por”.

LA XIFRA

65
milions d’euros
en recerca haurà invertit durant el 2017 la Fundació Bancària La Caixa, que vol arribar als 90 el 2019.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona