Ciència

medi ambient

fauna salvatge

El dilema de la pàtria

Les postes d’ous de tortugues babaues a Catalunya poden ser un mecanisme per generar més mascles i mantenir l’espècie

Els científics fan una crida a protegir les platges on nidifiquen

Les tortugues marines són a la Terra de fa uns 110.000 anys i totes les espècies comparteixen, en major o menor mesura, una característica peculiar: la filopàtria. S’estimen tant el seus orígens que tornen a la platja on van néixer a posar-hi els ous, encara que això impliqui desplaçaments de milers de quilòmetres. Aquest és justament el cas de la tortuga babaua (Caretta caretta), molt present a les zones tropicals i temperades de tot el món. En l’àmbit mediterrani, està establerta en zones orientals (Grècia, Turquia, Xipre i Líbia) i fa llargues migracions a la recerca d’aliments a la Mediterrània occidental. Ara, investigadors de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio) defensen que les postes esporàdiques d’algunes tortugues en platges d’aquesta zona, com les catalanes, pot respondre a un mecanisme de supervivència, motiu pel qual fan una crida a protegir els espais on nidifiquen.

Què duria les tortugues a haver de canviar de pàtria? El sexe de les tortugues el determina la temperatura d’incubació a les platges de nidificació, on cada femella diposita més d’un centenar d’ous. A la Mediterrània oriental, l’augment de les temperatures estaria produint un fenomen de feminització de les platges de posta. “A les zones de reproducció habituals en latituds més càlides, la proporció de femelles ja és molt elevada, fins a arribar en alguns casos a prop d’un 90%. Això podria significar el col·lapse d’aquestes poblacions si no troben noves platges de posta que tinguin unes condicions de temperatura més adequades per produir també mascles”, alerta Carles Carreras, el primer signant de l’article que publica Scientific Reports, en què s’han analitzat quaranta episodis de nidificació esporàdica registrats a les costes de Catalunya, Espanya, Itàlia i França.

La posta ocasional en noves àrees, com ara la d’alimentació, es considera excepcional i ha anat creixent els darrers anys a les platges de la Mediterrània occidental, amb casos documentats a la Costa Brava, la Costa Daurada i la del Maresme. Els científics de l’IRBio insten les autoritats a estar preparades per combinar el turisme amb l’arribada de les tortugues babaues si, finalment, resolen el dilema del canvi de pàtria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva