Ciència

salut

diagnosi

Un nou test pot prevenir el 70% de trombosis en malalts de càncer

L’algoritme de la prova diagnòstica integra per primera vegada dades clíniques i genètiques

L’hospital de Sant Pau ha participat en l’estudi i el desenvolupament de l’eina

La principal causa de mortalitat en pacients amb càncer –més enllà de la mateixa malaltia– és la trombosi. Per combatre-la, ahir es va presentar una nova eina de diagnòstic que podrà prevenir entre un 50% i un 70% d’aquests casos, segons els càlculs dels seus desenvolupadors, un grup d’investigadors de vuit hospitals, entre els quals hi ha l’hospital de Sant Pau. Aquest test d’avaluació del risc de trombosi en pacients oncològics permetrà aplicar tractaments preventius –normalment heparina– i, per tant, reduir les complicacions i millorar la qualitat de vida dels pacients.

D’entre els 400 malalts de càncer que es van estudiar en el treball, publicat en el British Journal of Cancer, més de 70 van tenir un tromboembolisme venós, una afecció que es produeix especialment durant els primers sis mesos després del diagnòstic. La cirurgia, la quimioteràpia, la radioteràpia, l’hospitalització i la immobilitat són factors que n’augmenten el risc.

Per prevenir-la, la nova eina diagnòstica de medicina personalitzada analitza quatre variants genètiques dels factors de la coagulació, les combina amb els factors de risc clínics (història familiar de trombosi, tipus i estadi del tumor i índex de massa corporal) i aplica un algoritme que determina el grau de risc del pacient: alt, moderat o baix.

“La màxima eficàcia s’aconsegueix quan hi ha la primera sospita en un examen de detecció precoç, o bé en el moment en què es confirma la malaltia”, explica José Manuel Soria, responsable de la Unitat de Genòmica de les Malalties Complexes de l’IIB Sant Pau i un dels investigadors principals.

Entre un 20% i un 35% dels pacients amb càncer avançat poden tenir una trombosi durant la malaltia, ja que el càncer i el seu tractament incrementen fins a set vegades el risc de tenir aquesta afecció. A més, els pacients amb càncer que tenen un tromboembolisme venós registren una mortalitat més elevada i, atès l’impacte negatiu sobre la supervivència, es recomana fer el test en un estadi inicial de la malaltia

LA XIFRA

35
per cent
dels malalts de càncer avançat poden arribar a tenir una trombosi, especialment els primers sis mesos.

LA FRASE

És un projecte molt innovador que integra diverses dades per fer una eina de medicina personalitzada
José Manuel Soria
Unitat de Genòmica de Malalties Complexes de l’IIB Sant Pau

El servei d’urgències de Sant Pau celebra el 50è aniversari

El servei d’urgències de l’hospital de Sant Pau celebra mig segle de vida amb una exposició que repassa la seva història com a pioner a escala estatal en aquest tipus d’atenció. Inaugurat oficialment el febrer del 1968, l’hospital de Sant Pau va ser el primer a oferir atenció urgent als ciutadans “en un moment en què els països lluitaven per reformar i modernitzar el seu sistema sanitari”, segons recorden des del centre. Per crear un servei d’urgències capdavanter i modern, un grup de metges del Sant Pau van visitar diversos hospitals d’arreu d’Europa, on ja s’havien aplicat aquests models.

Per a la creació del servei d’urgències es va utilitzar “la tecnologia i l’organització més capdavanteres d’aquell moment” i es van fixar unes pautes de treball i organització que posteriorment altres centres hospitalaris van agafar com a model.  Per commemorar l’aniversari, l’Arxiu Històric de la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha organitzat una exposició al recinte modernista (l’antiga ubicació del servei), que s’inaugura avui, coincidint amb un acte commemoratiu en què participaran els artífexs del naixement del servei, i que es podrà visitar fins al 20 de juliol. 

Cinquanta anys després del seu naixement, el servei d’urgències continua treballant per adaptar-se a les noves necessitats, i n’és una prova el fet que darrerament hagi rebut diversos guardons pel seu funcionament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia