Ciència

Un nou sistema intel·ligent elimina les cèl·lules zombi

L’han dissenyat a l’IRB gràcies a un encapsulament que detecta les cèl·lules senescents i s’hi adreça

S’ha provat en ratolins amb fibrosi pulmonar i càncer

Un equip liderat per Manuel Serrano a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona ha dissenyat un sistema d’encapsulament intel·ligent per a fàrmacs que és capaç de dirigir-se selectivament fins les cèl·lules senescents i actuar fent-les desaparèixer. Aquestes cèl·lules, també anomenades zombis, no estan mortes però han deixat de funcionar correctament perquè alguna malaltia les ha malmès. Com que són perjudicials per al teixit on s’acumulen, l’estudi de l’investigador Icrea obre oportunitats terapèutiques en múltiples malalties, com la fibrosi pulmonar o el càncer.

El laboratori de plasticitat cel·lular i malaltia dirigit per Serrano ha tret profit d’una característica específica de les cèl·lules senescents per dissenyar un vehicle que es dirigeixi especialment cap a elles. N’han demostrat l’eficàcia en dos models experimentals de ratolí, un amb fibrosi pulmonar i un altre amb càncer. Aquestes malalties es caracteritzen per una presència elevada de cèl·lules danyades, especialment els càncers tractats amb quimioteràpia.

En un article publicat en una revista de medicina molecular, han demostrat que les cèl·lules senescents capturen el vehicle més eficientment que la resta de cèl·lules i, un cop dins, degraden la carcassa alliberant el fàrmac. Quan el nanovehicle conté fàrmacs citotòxics, les cèl·lules senescents són eliminades, de manera que es va observar una millora terapèutica en ratolins amb totes dues malalties

“Aquest nanovehicle pot obrir noves oportunitats terapèutiques per a malalties greus, com ara la fibrosi pulmonar o per eliminar la senescència generada pels tractaments quimioterapèutics contra el càncer”, assegura Manuel Serrano. A més, les càpsules creades per l’IRB també podrien usar-se com a proves diagnòstiques de senescència, atès que el nanovehicle pot dur un compost fluorescent o traçador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva