Ciència

La NASA llança una sonda a tocar del Sol i n’estudiarà els fenòmens més extrems

David Lario, el científic badaloní que participa en la “primera visita de la humanitat a una estrella”, preveu que la missió revolucionarà la física solar

La NASA preveu llançar avui la sonda Parker, que durant els pròxims set anys s’acostarà reiteradament al Sol fins a pràcticament tocar-lo. L’orbitarà 24 vegades, la primera ja el pròxim novembre, passant-hi a només 6,9 milions de quilòmetres. Serà el primer cop que una nau s’endinsi en la corona solar per estudiar els fenòmens extrems que tenen lloc a les estrelles.

El doctor en física de la Universitat de Barcelona David Lario forma part de l’equip científic de la missió. Especialitzat en l’estudi de l’heliosfera, es mostra excitat davant la “primera visita de la humanitat a una estrella”. El físic badaloní confia que la sonda Parker permetrà validar o refutar les teories actuals sobre fenòmens com les ejeccions de massa coronal, que alliberen i acceleren unes partícules que poden afectar els sistemes electrònics dels GPS de la Terra. “El Sol té una gran activitat i és el primer cop que hi anem tan a prop, així que estudiarem in situ les tempestes, fulguracions i el vent solar, una brisa que accelera partícules a 800 quilòmetres per segon”, explica.

La sonda Parker disposa d’un potent escut tèrmic de carboni que protegirà el xassís amb múltiples sensors de les altes temperatures. La nau, però, s’haurà d’alinear de manera autònoma cap al Sol per protegir-se, ja que si es fes des de la Terra, per efecte de la distància, les ordres de correcció arribarien 8 minuts tard, amb conseqüències fatals per als diferents components.

LA FRASE

La sonda ‘Parker’ canviarà la física solar aclarint fenòmens com l’acceleració de partícules
David Lario
Doctor del grup científic de la Missió Parker de la NASA

LES XIFRES

1.400
graus
assolirà l’escut protector de carboni que protegirà els sensors perquè funcionin a temperatura normal.
200
quilòmetres
per segon serà la velocitat màxima de la sonda, que superarà els registres de totes les naus de la NASA.

Volen esbrinar el gran enigma de la corona solar

Normalment, com més t’aproximes a una font de calor, més puja la temperatura. Al Sol, però, no passa el mateix. Les dades que tenen els científics assenyalen que la superfície solar es troba a 6.000 graus centígrads. En canvi, la corona solar –l’atmosfera que veiem brillar màgicament en els eclipsis totals– es troba a un milió de graus. Aquest és un dels misteris que vol resoldre la sonda Parker durant els pròxims anys. “És una de les incògnites per aclarir, perquè és un fet contra tota intuïció. Per això recollirem dades del camp magnètic, elèctric i de partícules de la corona per determinar quins mecanismes escalfen l’atmosfera”, explica Lario, professor de la Universitat John Hopkins.

La missió Parker és, a més, la primera que la NASA bateja en homenatge a un científic viu. Es tracta d’Eugene Parker, que el 1958 va predir en un article l’existència de vents solars. Quatre anys després van ser detectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida