Ciència

Polèmica científica per un asteroide

Astrònoms de Harvard creuen que el misteriós asteroide Oumuamua és una nau extraterrestre

Raonen la seva teoria en l’acceleració inusual que va experimentar l’objecte quan estava a punt d’abandonar el sistema solar

Un estudi fet per científics del Centre Harvard-Smithsonian d’Astrofísica sobre un estrany asteroide de forma allargada i cilíndrica que va ser detectat per primer cop el setembre de l’any passat, ha causat una polèmica científica.

L’asteroide va ser detectat per un telescopi hawaià i se li va donar el nom d’”Oumuamua” que en llengua hawaiana significa “un missatger que arriba des d’un passat llunyà”. Ja des del primer moment en què es va fer la descoberta no va haver-hi acord entre els científics per poder explicar les seves inusuals característiques i el seu origen. En un primer moment es va dir que es tractava d’un cometa. Més endavant es va dir que era un asteroide. Finalment els científics van dir que es tractava del primer objecte de les seves característiques i el van descriure com a “objecte interestel·lar”.

Ara s’ha fet públic l’estudi dels científics de Harvard que conclou que l’objecte, que és 10 vegades més llarg que ample, podria tenir un “origen artificial”. Els científics han arribat a aquesta conclusió després de notar una acceleració inusual quan l’objecte estava a punt d’abandonar el sistema solar. Els científics consideren que l’Oumuamua podria tractar-se en realitat d’una “vela solar”. Segons l’estudi fet públic, “Oumuamua podria ser una vela solar, que viatja per l’espai interestel·lar com les restes d’un avançat equip tecnològic” i suggereixen que l’objecte podria ser impulsat amb la radiació solar.

Altres científics, però no estan d’acord amb aquestes conclusions. Així, Alan Jackson, membre del Centre de Ciències Planetàries de la Universitat de Toronto, ha explicat que Oumuamua sembla més aviat un asteroide o un cometa, i que una vela solar tindria una forma molt diferent. Per la seva banda, Coryn Bailer-Jones, de l’Institut Max Plank d’Astronomia, recorda que l’article dels científics de Harvard explica que l’objecte “és com una vela solar” –no diu que ho sigui– i a més només mencionen la paraula “extraterrestre” una vegada en tot l’article. “És divertit i estimulant, i el tema de la vida extraterrestre és molt important, però el document no proporciona evidència d’extraterrestres” diu Bailer-Jones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT