Ciència

El Clínic potencia la recerca de noves immunoteràpies

Un acord amb La Caixa li permetrà buscar nous tractaments personalitzats contra diferents tipus de càncer

L’aportació de sis milions també millorarà l’atenció integral als malalts terminals

Un acord estratègic entre l’hospital Clínic i La Caixa permetrà potenciar durant els cinc anys vinents la investigació de nous tractaments d’immunoteràpia. La unitat de recerca que aprofita el sistema immunitari per generar teràpies personalitzades serà la gran beneficiada i rebrà 4,5 milions d’euros. A banda, la fundació bancària aportarà 1,5 milions més que es destinaran a implementar un programa d’atenció integral d’acompanyament als malalts que afronten el tram final de la vida i a reforçar la formació dels investigadors clínics.

El president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, va lloar el Clínic per l’excel·lència internacional en recerca i atenció als pacients tot i la falta de recursos i va remarcar que la nova aliança reforça “l’aposta de l’entitat per millorar un dels béns més preuats, la salut de les persones”. A més, es va emocionar en recordar la seva germana, que va morir fa uns dies en aquest centre.

“La immunoteràpia és una eina molt potent per vèncer el càncer. Actualment està en una segona o tercera línia, però en el futur serà el primer element de lluita contra el càncer, i no només en els hematològics, sinó també en els d’òrgans sòlids”, destaca el director general del Clínic, Josep Maria Campistol. El centre ja fa dues dècades que s’hi dedica i té una unitat de recerca especialitzada que ara podrà fer “un salt qualitatiu”, segons confia el seu responsable, el doctor Manel Juan. La injecció de fons permetrà que hi hagi una “recerca sostinguda”, l’arribada de nou instrumental i impulsar assajos clínics per posar a prova els nous tractaments, un fet que actualment costa engegar per l’elevat cost que representen. L’espai on conflueixen experts en els camps de la immunologia, l’hematologia i l’oncologia augmentarà la producció d’aquests tractaments cel·lulars fins a administrar-ne un centenar a l’any per demostrar-ne l’eficàcia.

El Clínic treballa en diferents tipus d’immunoteràpia diferents, com ara el CART, una teràpia que modifica al laboratori les cèl·lules T del pacient perquè ataquin les cèl·lules canceroses i ha demostrat efectes beneficiosos en alguns tipus de leucèmia i limfoma. Actualment n’està desenvolupant una de nova contra el mieloma múltiple i també es posaran en marxa altres tractaments, com ara el programa de transferència adoptiva de limfòcits T o de teràpia TIL, per al tractament del càncer de mama i altres tumors sòlids, i les vacunacions terapèutiques i preventives amb cèl·lules dendrítiques.

Acompanyament final

La millora de l’atenció al miler de pacients que anualment moren al Clínic serà possible gràcies a la implementació del programa d’atenció integral a persones amb malalties avançades, una iniciativa de La Caixa que compleix deu anys i ha atès 360.000 persones a tot l’Estat. En una primera fase, un equip format per dos psicòlegs i un treballador social s’integrarà en els equips mèdics de l’hospital per fer l’acompanyament. Més endavant, es vol habilitar un espai on els malalts es puguin relacionar amb la família en un entorn més propi d’un domicili que d’un hospital i també formar els cuidadors.

La donació també permetrà consolidar el programa Bitrecs, per becar investigadors clínics i posar en marxa un espai de participació ciutadana per identificar les àrees de millora a l’hospital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona