Ciència

Un terç dels casos d’asma infantil els causa la contaminació

Un estudi d’ISGlobal suggereix a l’OMS que endureixi les recomanacions sobre NO2 perquè no són prou eficients

Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i fet en 18 països ha determinat que un 33% dels casos nous d’asma infantil a Europa són atribuïbles a la contaminació atmosfèrica. Basant-se en les dades analitzades, els investigadors del centre impulsat per La Caixa també sostenen que les recomanacions actuals de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) pel que fa a la contaminació per NO2 no protegeixen prou els infants. A més, assenyalen que fins a un 11% dels casos nous d’asma infantil podrien prevenir-se cada any si es complissin les recomanacions de l’OMS relatives als nivells de partícules contaminants PM2,5.

El treball, publicat a la revista European Respiratory Journal. ha estimat la càrrega d’asma infantil en 18 països europeus amb més de 63,4 milions de nens i ha arribat a la conclusió que un nombre elevat dels casos són atribuïbles a l’exposició a la contaminació atmosfèrica. El percentatge dels casos nous anuals atribuïble a la contaminació atmosfèrica varia en funció de cadascun dels tres contaminants estudiats: 33% en el cas de les partícules PM2,5, 23% per NO2 i 15% per carboni negre (BC).

L’equip científic també va recrear un model seguint l’escenari dels nivells màxims de contaminació atmosfèrica recollits en les recomanacions de l’OMS. El resultat suggereix que 66.600 casos d’asma infantil (un 11% del total de casos incidents) podrien ser previnguts cada any si els 18 països estudiats complissin amb les recomanacions de l’OMS sobre nivells de partícules PM2,5. En canvi, si s’ajustessin als nivells recomanats d’NO2 les estimacions indiquen que la prevenció de casos es limitaria a 2.400 per any, únicament un 0,4% del total de casos que apareixen per primer cop.

“Aquesta diferència de més de deu punts percentuals ens indica que les recomanacions actuals de l’OMS pel que fa als nivells màxims d’NO2 semblen proporcionar molta menys protecció que les de PM2,5. Proposem que aquests valors siguin revisats a la baixa per tal de fer-los més apropiats per a la protecció de la salut de nenes i nens”, argumenta David Rojas-Rueda, un dels científics que van liderar l’estudi a l’ISGlobal.

Haneen Khreis, primera autora del estudi, considera que aquesta nova anàlisi és una crida a l’acció urgent. “Els darrers anys han sorgit diversos estudis que relacionen la contaminació atmosfèrica amb l’aparició de l’asma infantil. Aquests impactes en la salut es poden prevenir perquè existeixen nombroses intervencions per reduir els nivells de contaminació i l’exposició dels nens i nenes. Podem i hem de fer alguna cosa al respecte”, explica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona