Ciència

LICIA VERDE

INVESTIGADORA A L’INSTITUT DE CIÈNCIES DEL COSMOS DE LA UB I PREMI NACIONAL DE RECERCA

“Hi ha alguna cosa que no quadra en el model còsmic”

“S’han detectat mesures que no concorden entre l’univers primordial i el local. Ara els científics hem de decidir si comencem de nou o es pot retocar el model actual”

“Encara tenim molt pocs esdeveniments per treure’n conclusions, però quan realment les puguem utilitzar per mirar l’univers, serà molt interessant”

Cosmòloga de renom
Licia Verde brilla amb llum pròpia entre la nova generació de cosmòlegs. Doctora en ciències físiques per la Universitat d’Edimburg, va fer carrera als EUA, entrant a l’equip científic de la missió WMAP de la NASA per mesurar la radiació de fons de microones, un romanent del Big Bang. El 2007 va guanyar plaça com a investigadora Icrea a la UB.
Si no hi ha estabilitat, finançament i vies per retenir el talent, a llarg termini caldrà anar amb compte

D’aquí a pocs dies, la física i cosmòloga Licia Verde (Venècia, 1971) rebrà el Premi Nacional de recerca. El jurat l’hi va concedir per “haver contribuït de forma decisiva a entendre com es distribueixen la matèria i l’energia fosca a l’univers”.

M’ho pot explicar?
Jo estudio les estructures a gran escala de l’univers. Això significa saber on està la part de matèria que podem veure. Com que està sotmesa a la llei de la gravetat, com qualsevol cosa de l’univers, de la seva distribució i propietats se’n poden aprendre coses sobre la matèria i l’energia fosca. Estem veien la punta de l’iceberg i intentem entendre tot el que hi ha per sota.
Que l’univers té 13.700 milions d’anys i que un 96% és matèria i energia fosques s’ha sabut, en part, gràcies al seu paper en la interpretació de les dades del satèl·lit WMAP sobre el fons còsmic de microones. Darrerament, però, han creat molt rebombori les ones gravitacionals. Hi ha començat a treballar?
Quan es van detectar per primer cop es deia que s’obria una nova finestra per a la cosmologia. Els cosmòlegs frisem per poder-hi mirar, però de moment hi ha tan pocs esdeveniments registrats que no es pot dir res gaire definitiu. Hem tingut tres anys per pensar què podem veure per aquesta finestra, com podem utilitzar aquestes ones, i les idees brollen amb intensitat. En els pròxims anys, quan realment hi puguem mirar, serà molt interessant. Quan hi hagi molts esdeveniments registrats es podrà fer un nou cartografiat de l’univers.
Hi ha indicadors que el model estàndard de cosmologia pugui estar equivocat?
És una cosa que s’ha començat a veure el darrer any. Les mesures de la velocitat d’expansió de l’univers registrades ara com ara aquí a prop no coincideixen amb les prediccions del model a partir de l’observació de l’univers primordial. Si concordessin, es connectaria l’univers primitiu, que veiem amb el fons còsmic de microones, amb l’univers local que tenim a prop nostre. Hi ha hagut diverses conferències en què la gent ha expressat que alguna cosa no quadra, però abans de llançar el model a les escombraries cal assegurar que les observacions no siguin errònies o s’hagin malinterpretat. La comunitat científica ha fet un esforç enorme però no hi troba cap error, així que ara hem de decidir si hem de llençar el model i començar de nou o modificar-lo perquè només ens cal algun ingredient que el faci lligar de nou.
El model còsmic, però, tampoc no lliga amb el model estàndard de la física de partícules...
Tots els físics et diran que hi ha d’haver una teoria fonamental d’unificació de les forces. Ara tenim dues peces que funcionen molt bé. La gravetat, amb detalls pendents d’ajustar com ara la matèria i l’energia fosca, i la part quàntica, que ningú no entén però que funciona meravellosament. És cert que ara, quan intentes posar-los junts, són models que no s’entenen. Però és interessant que hi hagi dues situacions en què les dues coses han hagut de col·laborar, tot i que encara és un misteri com: el Big Bang i els forats negres. Potser estudiant-los i mirant l’univers, algú tindrà una idea de com conciliar-los. Tenim teories, però res demostrat.
Com és el seu dia a dia com a científica? Treballa amb milers de dades dels telescopis o amb un full en blanc i un bolígraf per crear una nova teoria?
Soc a mig camí, parlo amb teòrics i també amb els que fan observacions. Després ho intento interpretar i connectar tot. Sovint començo a la pissarra i, quan els càlculs agafen un cert volum, acabo als ordinadors.
Com veu la situació científica a Catalunya? La incertesa política els pot perjudicar?
Aquí hi ha molt talent perquè les universitats són molt bones. La inestabilitat, però, sempre és un problema. No hi ha una situació catastròfica, però si no hi ha estabilitat, finançament i vies per retenir el talent, s’haurà d’anar amb compte a llarg termini. Els científics es mouen molt quan comencen la seva carrera i no tenen problemes per tornar a canviar si consideren que és necessari, perquè ja hi estan acostumats. Van on tenen la millor situació i ecosistema per desenvolupar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp