Ciència

Troben el motiu pel qual el càncer afecta més els homes

La pèrdua de funció de sis gens clau del cromosoma Y n’incrementa el risc en desaparèixer una de les proteccions biològiques contra els tumors

El pronòstic també és pitjor que en les dones

Que els homes són més susceptibles que les dones a desenvolupar càncer és una realitat avalada estadísticament per nombroses investigacions. El motiu d’aquesta diferència, però, ha estat objecte recurrent de nombroses suposicions i recerques, fins que un equip de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha identificat un dels principals mecanismes biològics que provoquen aquesta diferència en la incidència entre sexes. Es tracta de la pèrdua de funció de certs gens del cromosoma sexual Y, present únicament en els homes. L’estudi, publicat en el Journal of the National Cancer Institute, s’ha dut a terme en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat d’Adelaide i el Centre Genòmic d’Estònia.

L’equip d’investigadors del centre impulsat per La Caixa va partir de les dades de 9.000 individus per estudiar la funció de tots els gens del cromosoma Y en diversos càncers. D’acord amb els resultats de la seva anàlisi, la probabilitat de desenvolupar càncer augmenta quan es perd la funció de sis gens clau del cromosoma Y a diverses cèl·lules. “Estudis recents havien demostrat que, en envellir, les cèl·lules d’alguns homes tendeixen a perdre per complet el cromosoma Y, que és fonamental per a la diferenciació sexual del fetus”, comenta Juan Ramón González, coordinador de l’estudi i cap del grup de bioinformàtica en epidemiologia genètica d’ISGlobal. “Malgrat que la pèrdua del cromosoma Y havia estat prèviament associada amb una incidència major en càncer, les causes d’aquesta relació no es coneixien”.

Aquests sis gens del cromosoma Y estan implicats en la regulació del cicle cel·lular, un procés que, quan falla, pot donar lloc al desenvolupament de tumors. “Curiosament són gens que tenen una còpia similar en el cromosoma X”, explica Alejandro Cáceres, primer autor de l’estudi. “Si a més la còpia del cromosoma X muta en les mateixes cèl·lules –el que s’ha demostrat que passa–, la possible protecció biològica d’aquests gens contra el càncer es perd completament.”

Escatir les diferències biològiques entre homes i dones en càncer és crucial per desenvolupar línies de tractament i prevenció personalitzades. “Els homes no sols pateixen més de càncer que les dones, sinó que a més tenen un pronòstic pitjor”, comenta González. Això, en part, explica la seva menor esperança de vida.

Segons destaquen els autors, la supressió del cromosoma Y es pot donar sigui per la pèrdua de funció del cromosoma, la qual cosa explicaria estudis previs, o per altres mecanismes epigenètics d’inactivació química de les mateixes regions.

LA XIFRA

9.000
persones
van ser la base de l’anàlisi de la funció dels gens del cromosoma Y en diversos tipus de càncer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona