Ciència

CIÈNCIA

El ‘pare' dels nens proveta guanya el Nobel de medicina

El britànic Robert G. Edwards rep el reconeixement a una carrera dedicada a desenvolupar la fecundació ‘in vitro'

Els seus treballs van topar amb l'oposició de molts sectors a la dècada dels 70

La valentia del biòleg britànic Robert G. Edwards, que durant la dècada dels 70 va desenvolupar la primera tècnica de fecundació in vitro enmig de l'oposició d'amplis sectors de la societat, va rebre ahir un merescut reconeixement quan l'Institut Karolinska d'Estocolm va anunciar el seu nom com a guardonat amb el Nobel de Medicina d'enguany. Edwards va ser el pare de la primera nena proveta del món, Louise Brown, que va néixer al Regne Unit l'any 1978. Els quatre milions de nens nascuts des de llavors a tot el món gràcies a la fecundació in vitro són, sens dubte, el gran premi que ja ha rebut Edwards.

Les investigacions d'Edwards (Manchester, 1925) representen una “fita” en la medicina moderna, segons el jurat del Nobel. De fet, els seus avenços no només han permès oferir solucions a centenars de milers de parelles amb problemes d'esterilitat, sinó que han donat lloc a tot un nou camp d'estudi i a una nova especialitat científica al voltant de la reproducció.

Després d'estudiar biologia a les universitats de Gal·les i Edimburg, Edwards va començar a fer descobriments significatius, primer a l'Institut Nacional d'Investigació Mèdica de Londres i després a la Universitat de Cambridge. Va revelar com maduren els òvuls humans, quines hormones regulen el procés i en quina fase són susceptibles de ser fertilitzats per l'esperma. Els seus esforços li van permetre fecundar per primer cop un òvul humà en una proveta l'any 1969. Però el gran pas el va fer quan va començar a col·laborar amb el ginecòleg Patrick Steptoe, que utilitzava la laparoscòpia –llavors una tècnica polèmica– per examinar els ovaris. Steptoe va aconseguir extreure òvuls dels ovaris i Edwards els va fertilitzar in vitro fins a aconseguir embrions precoços.

Els avenços de la parella van ser frenats per les autoritats britàniques i van topar amb l'oposició de polítics, líders religiosos i, fins i tot, d'altres col·legues. Els treballs, però, van continuar endavant gràcies a donatius privats.

A principis dels 70 van començar a transferir embrions fecundats in vitro a úters de dones i, després d'un centenar d'intents frustrats, Edwards va eliminar el tractament hormonal que subministrava a les dones i va apostar per confiar en el cicle menstrual de les pacients. Així va arribar l'èxit definitiu. Va ser el 25 de juliol de 1978. Aquell dia va néixer Louise Brown, la primera nena proveta de la història, i amb ella va néixer una nova era de la medicina reproductiva.

Edwards i Steptoe van crear el Bourn Hall Clinic de Cambridge, el primer centre de reproducció assistida del món.

LA DATA

25.07.78
va néixer
Louise Brown, el primer nadó proveta del món. El naixement va ser una fita en la medicina moderna.

LA XIFRA

4
milions de nens a tot el món han nascut gràcies a la fecundació ‘in vitro' desenvolupada per R. G. Edwards.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA