Ciència

ciència

Alerten de la contaminació causada per la pirotècnia

Un estudi analitza els compostos perillosos alliberats a l'atmosfera pels petards i coets de la nit de Sant Joan a Girona

Els efectes poden ser especialment negatius per als asmàtics i malalts de cor

Els petards, coets i focs d'artifici de la nit de Sant Joan del 2008 al centre de Girona van multiplicar per set els nivells de plom de l'atmosfera, i per cinc els nivells de coure. També es van incrementar notablement els nivells d'altres compostos metal·lífers potencialment perillosos per a la salut com el bari, l'estronci i l'antimoni, segons detalla un estudi liderat per expert de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea-CSIC). L'estudi ha comptat amb la col·laboració d'experts del Centre de Recerca d'Epidemiologia Ambiental, de Barcelona, i de l'Institut de Medicina Preventiva i Social de Suïssa; i es publica aquesta setmana a la revista científica Journal of hazardous materials.

“En principi, l'objectiu del nostre estudi era la contaminació atmosfèrica causada pel trànsit al centre de Girona però ens va sorprendre l'existència d'augments puntuals d'alguns contaminants i vam descobrir que coincidien amb la nit de Sant Joan”, ha explicat a aquest diari Teresa Moreno, autora principal de la recerca. A partir d'aquesta dada imprevista, els investigadors van analitzar amb detall els filtres de les estacions de control de la contaminació situades a prop de l'Escola de Música i del parc del Migdia de Girona; del 5 de maig al 30 de juny del 2008. Els resultats dels 107 filtres analitzats mostren que la nit de Sant Joan es va produir un increment de la contaminació puntual però molt
significatiu a l'estació del parc del Migdia, i menor
a l'estació de l'Escola de Música, on el fum hauria arribat a causa del vent, expliquen els experts. Els components associats als focs artificials que més clarament apareixien a les anàlisis eren estronci, potassi, bismut, bari, zinc, coure i antimoni.

Els investigadors recorden que altres estudis similars apunten que “tot
i que no existeixen controls legals de les emissions contaminants procedents dels focs artificials, la severitat de l'impacte d'aquest tipus d'actes en el conjunt de l'atmosfera urbana aporta motius raonables per a la preocupació”.

Els experts apunten que possiblement les persones més afectades per aquest tipus de contaminació són els asmàtics i els malalts de cor, encara que la presència en el fum dels castells de foc de compostos metal·lífers de mida molt petita (que arriben fàcilment als pulmons) fa pensar que pugui tenir un impacte negatiu en el conjunt de la població.

Parkinson i Alzheimer

L'estudi en qüestió fins i tot recorda que la contaminació amb partícules metal·líferes podria contribuir també a l'aparició, a llarg termini, de malalties degeneratives com el Parkinson o l'Alzheimer.

L'estudi mostra, d'altra banda, que una part de les partícules procedents del fum dels focs artificials es mantenen en l'ambient dies després de Sant Joan i, per tant, l'impacte d'aquesta contaminació és menys transitòria del que es podria suposar.

Xavier Querol, un dels autors de l'estudi, ha destacat a aquest diari que, tot i que l'impacte dels castells de focs és puntual i crida l'atenció, “el problema realment preocupant continua sent la
contaminació provocada sobretot pel trànsit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona