Ciència

l'entrevista

“Els nous materials faran els xips molt més potents”

Un semiconductor és un material que es comporta com a conductor o com a aïllant depenent de la temperatura ambient. La seva investigació se centra exclusivament en el camp dels semiconductors?

Treballem en dispositius electrònics semiconductors. Jo no estudio el material en si, sinó els dispositius electrònics per a circuits integrats que es fabriquen amb semiconductors, com poden ser el silici, l'arsenur de gal·li, o fets amb material orgànic, que són els més recents.

Busquen nous materials o a partir de nous materials observen com funcionen?

A partir de dispositius electrònics amb nous materials, o de noves estructures de dispositius semiconductors intentem veure com funcionen. Intentem reproduir, modelar, el funcionament del dispositiu a partir dels materials i d'un coneixement de la física del material en si. També estudiem la física del dispositiu, que no és només el semiconductor, sinó que és una estructura amb semiconductors, algunes vegades aïllants també, elèctrodes de control, i contactes metàl·lics, que és per on passa el corrent que va i ve del circuit, i s'ha d'investigar.

Vostès dissenyen teòricament com ha de ser i com funcionarà un circuit?

Fem la teoria no del material, sinó del dispositiu electrònic quan està funcionant. Aquest dispositiu seria el component bàsic d'un microxip. La finalitat de la teoria és tenir uns models com més senzills millor que ens permetin predir el funcionament de tot el xip. Abans de fer el disseny d'un xip s'ha de simular, s'ha de predir com es comportarà.

I si veuen que no funcionarà?

Suggerim al fabricant canviar alguns components, canviar la mida d'alguns elements o canviar-ne la distribució.

Així estan en contacte amb empreses que els encarreguen dissenyar xips?

Estem en contacte amb diverses empreses europees que es dediquen a fabricar eines de disseny de circuits integrats, programes informàtics per dissenyar. Nosaltres els enviem els nostres models de comportament de components. Ells llavors incorporen aquests models a les seves eines i això els permet dissenyar millors circuits. També tenim contactes amb altres empreses que fabriquen components.

Quina aplicació pràctica tenen les seves investigacions?

Alguns d'aquests models s'han aplicat a eines comercials de disseny de circuits i s'estan usant amb aquest objectiu.

Pot posar algun exemple?

En concret, hem fet, en col·laboració amb un grup dels EUA, models de transistors de capa prima (TFT), que són els components bàsics de circuits integrats que s'apliquen, per exemple, als televisors de pantalla plana TFT.

El treball amb materials orgànics ja té aplicacions també?

Sí, hi ha una empresa que ha incorporat el nostre model de TFT (desenvolupat en col·laboració amb un grup de Cinvestav a Mèxic) i està punt d'aplicar-se en la fabricació. Però de circuits amb TFT orgànics només s'han fet prototipus, si es comercialitzen tenim moltes oportunitats que sigui el nostre model el que s'utilitzi per al disseny de circuits amb TFT orgànics, perquè és el primer que s'ha incorporat a eines comercials de disseny.

Hi ha molt camp a córrer encara en el terreny dels semiconductors?

A mesura que apareguin nous dispositius semiconductors faran falta nous models de comportament. Hi ha dues línies bàsicament de recerca: la miniaturització, que redueix el volum dels dispositius (augmentant la velocitat), i les noves estructures, amb nous materials o noves geometries, que fa que no sigui necessari reduir el volum per tenir millors rendiments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona