Ciència

Ciència

El genoma de l'orangutan veu la llum amb ajuda de Catalunya

La nova informació genètica ajuda a entendre l'evolució dels primats i la diferència amb l'home

Un equip internacional format per un centenar d'investigadors de vuit països presenta avui a través de la prestigiosa revista Nature la seqüenciació del genoma de l'orangutan, una informació de gran importància en la interpretació de l'evolució dels primats –inclosa l'espècie humana– i la comprensió del paper d'alguns elements de l'ADN en l'aparició de malalties.

El projecte de seqüenciació del genoma de l'orangutan ha comptat amb la participació de vuit investigadors de Catalunya, liderats per Arcadi Navarro, catedràtic de la UPF i professor de recerca ICREA de l'Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) i Tomàs Marquès- Bonet, recentment incorporat a aquest mateix institut com a cap del grup de genòmica de primats.

L'equip internacional ha estat liderat per Devin Locke, de la Universitat de Washington (Estats Units) i ha comptat també amb la participació d'un grup de quatre investigadors de la Universitat d'Oviedo.

La seqüenciació del genoma de l'orangutan aporta dades molt importants “perquè, precisament, és el primat que es troba a més distància dels humans”, explica Arcadi Navarro. Això ajuda a comparar les diferències i entendre des de la funció de cada gen fins a la seva relació amb conductes o malalties, per exemple.

Una eina per comparar

“Els altres genomes que queden per analitzar, el bonobo i el goril·la [el genoma del ximpanzé es va seqüenciar el 2005] aportaran dades interessants, però no tantes com la del goril·la, perquè aportaran una perspectiva molt semblant a la que ja tenim”, detalla Navarro. “Ara tenim una primera cartografia del genoma d'aquesta espècie, a partir d'ara hem d'anar descobrint els detalls”, indica l'expert.

Per entendre el genoma humà, tant a nivell evolutiu com les malalties, el mètode científic es basa en comparar dades. “Fins ara podíem fer-ho de manera molt limitada, ara podem fer-ho des d'una perspectiva jo diria que única”, indica amb entusiasme l'expert català.

L'equip encapçalat per Tomàs Marquès ha treballat en especial en l'estudi de duplicacions cromosòmiques, és a dir, descobrir les parts del genoma que estan en l'orangutan i no estan en els humans. D'altra banda, l'equip liderat per Arcadi Navarro ha estudiat l'organització dels cromosomes de l'orangutan respecte a d'altres homínids, la qual cosa ha permès reconstruir diversos esdeveniments d'importància en la diferenciació de les diverses espècies d'homínids. Així, l'estudi internacional confirma que els orangutans són l'espècie de primat que més diferències genètiques presenta amb els humans. L'últim avantpassat comú d'humans i orangutans va viure fa 12 milions d'anys.

“L'estudi permet afirmar que, per als gens que podem comparar, el genoma d'orangutans i humans s'assembla en un 97%, però després hi ha moltes regions del genoma –que ara comencem a catalogar– que una espècie les té i l'altra, no”.

Les dades aconseguides mostren que el genoma de l'orangutan “té una estabilitat molt més gran que el dels humans”, és a dir, s'ha mantingut sense canvis durant molt de temps, explica Arcadi Navarro. Per contra, en espècies com la humana, l'evolució observada en el genoma és molt més accelerada.

LA XIFRA

97
per cent
de la part del genoma que es pot comparar és idèntic per als orangutans i els humans, confirma l'estudi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona