Ciència

La cendra del volcà islandès tacarà avui l'eclipsi de Lluna

L'ombra de la Terra enfosquirà la silueta lunar a partir de les 20.22 h i fins a mitjanit

Serà l'ocultació de Lluna més favorable per als observadors de Catalunya fins al juliol del 2018

Les partícules de pols i cendres abocades a l'atmosfera durant les últimes setmanes pel volcà islandès Grimsvötn poden convertir l'eclipsi de Lluna d'aquesta nit en un dels més espectaculars de les últimes dècades. Les partícules sòlides que continuen a les capes altes de l'atmosfera poden convertir la silueta fosca de la Lluna, tapada per l'ombra de la Terra, en una atractiva bola vermellosa. “Tots els eclipsis són diferents, però en aquest cas és molt possible que veiem la Lluna eclipsada amb una tonalitat molt vermellosa, com de color totxo o coure”, explica Josep Bordes, d'Aster, Agrupació Astronòmica de Barcelona.

L'eclipsi començarà a les 20.22 h (hora de Catalunya), coincidint pràcticament amb el moment de sortida de la Lluna sobre l'horitzó –mirant cap a l'est, per als observadors de Catalunya–. La fase d'eclipsi total s'iniciarà a les 21.22 h i acabarà a les 23.02 h. L'ombra dibuixada per la Terra continuarà ocultant parcialment el satèl·lit fins a les 00.02 h.

A banda de la influència del volcà islandès –i amb el permís del núvols–, dues de les circumstàncies que poden fer que l'eclipsi d'avui sigui especialment atractiu són el seu inici diürn (a les 20.22 h encara és de dia a Catalunya) i la proximitat sobre l'horitzó, quan tenim la il·lusió òptica que la Lluna és molt més gran que quan es troba en el zenit (és a dir, exactament sobre el cap de l'observador).

L'observació de l'eclipsi de Lluna no requereix l'ús de cap filtre o vidre de protecció i el fenomen es pot fotografiar amb relativa facilitat. Cal recordar que no hi haurà cap eclipsi de Lluna tan favorable per a l'observació des de Catalunya fins al 27 de juliol de l'any 2018.

Observació comentada des de Montjuïc

Diverses entitats de Catalunya organitzen avui activitats de divulgació científica i observació de l'eclipsi. Entre les propostes més atractives destaca la convocatòria d'Aster, Agrupació Astronòmica de Barcelona, en col·laboració amb el Castell de Montjuïc. L'oferta, oberta a tots els ciutadans, inclou l'observació de l'eclipsi des de l'espai d'ús cívic del baluard de Sant Carles del castell de Montjuïc i la visita a una exposició de fotografies d'Aster a la sala 3 del castell.

El departament d'astronomia i meteorologia de la UB retransmetrà l'eclipsi en directe a través del portal Serviastro (http://serviastro.am.ub.es). El Parc Astronòmic del Montsec retransmetrà l'eclipsi a www.parcastronomic.cat/live.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona