Ciència

Àger estrena una aula d'observació telescòpica única a Europa

El turisme astronòmic va deixar un impacte directe de 750.000 euros de beneficis al Montsec el 2014 i enguany s'espera arribar al milió

Els observatoris astronòmics es dissenyen per acollir telescopis. L'espai lliure que queda és molt reduït perquè la cúpula mana. O manava. Ahir es va presentar al Parc Astronòmic del Montsec (PAM), a Àger un observatori que, a la vegada, és una aula amb capacitat per a 68 persones còmodament assegudes en dues fileres de butaques que formen una anella de cent metres quadrats. És una instal·lació única a Europa (només hi ha un precedent al Canadà, de dimensions més petites) que permet als assistents fer una observació telescòpica comunitària a través de vuit pantalles que projecten les imatges que es capten a través d'un telescopi de 50 centímetres de diàmetre, el més gran del Centre d'Observació de l'Univers, l'espai del PAM reservat a la divulgació. La principal novetat d'aquest equipament és que a peu de terra s'ha obert una cambra circular de deu metres de diàmetre, molt més ampla que la mateixa cúpula del telescopi. En quinze dies s'obrirà al públic aquesta aula única, que ha suposat una inversió de prop de 250.000 euros. “Les obres estan totalment acabades, però ara estem calibrant el telescopi per garantir que les imatges que s'obtinguin siguin d'alta qualitat”, explica el director científic del PAM, Salvador Ribas. “És una feina de gran precisió”, conclou. El delegat de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Farré; la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, i Salvador Ribas van inaugurar ahir aquesta instal·lació, que s'ha convertit en el principal reclam de cara a la temporada d'estiu. El Centre d'Observació de l'Univers (COU), amb un planetari de concepte open 3D (amb una cúpula que s'obre totalment al cel i on es projecten imatges en tres dimensions) s'ha convertit en un gran revulsiu per a la vall d'Àger. Més de 150.000 persones han visitat el COU des que es va inaugurar, ara fa sis anys. L'impacte econòmic directe que van tenir els 20.000 visitants comptabilitzats el 2014 va ser de més de 750.000 euros per al territori, segons un estudi intern del parc astronòmic. Enguany es preveu que la xifra superi el milió amb un increment de públic superior al 30%. “Des que al març vam iniciar les projeccions en 3D l'augment de visitants ha estat notable”, subratlla Ribas. A aquestes previsions optimistes cal afegir que l'any passat es van organitzar més de 600 paquets turístics “en què el COU era la principal atracció”, diu Jaume León, responsable del disseny i la comercialització d'aquests productes. Per Ramon Farré, es tracta d'una instal·lació “estratègica”, mentre que Concepció Cañadell subratlla que el COU “és un espai de referència” en el denominat turisme astronòmic.

Aquest estiu, projeccions en 3D per als més petits

L'Ull del Montsec, el planetari d'Àger, estrenarà la segona quinzena de juliol una pel·lícula en 3D pensada per als infants, Polaris. S'ha de veure amb ulleres especials, com al cinema, però es tracta d'una tecnologia més avançada, atès que la pantalla no és plana, sinó esfèrica, fet que aporta encara més realisme i definició a les imatges. L'aposta per atreure el públic infantil es completarà amb la creació d'una mascota que està previst que serveixi per dinamitzar les visites dels petits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot