Ciència

Tecnologia catalana a la recerca d'ones gravitacionals

‘Lisa Pathfinder' s'enlairarà per provar el sistema d'alta precisió que vol captar les ondulacions predites per Einstein

L'Institut de Ciències de l'Espai ha creat components clau del satèl·lit

Dimecres de la setmana vinent s'enlairarà des de la Guaiana francesa una nau de l'Agència Espacial Europea (ESA) que llançarà el satèl·lit Lisa Pathfinder. La seva missió és posar a prova la tecnologia d'altíssima precisió que ha de constituir la base d'una futura missió per captar les ones gravitacionals predites per Albert Einstein en la teoria general de la relativitat, que tot just ara compleix cent anys.

Les ones gravitacionals són ondulacions en el teixit de l'espai-temps produïdes pels esdeveniments més violents de l'univers, com ara la fusió de forats negres o l'explosió de supernoves. La teoria indica que aquestes ones han de ser abundants i que transporten informació sobre els fenòmens que les van originar i sobre la natura de la gravetat, amb dades impossibles d'obtenir mitjançant altres eines astronòmiques. Això porta els experts a vaticinar que, si fins ara hem estat veient l'univers gràcies als actuals instruments basats en la llum, en un futur les ones gravitacionals ens permetran també escoltar-lo, obrint un gran ventall de possibilitats a nous descobriments.

Però per detectar aquestes ones gravitacionals cal mesurar amb absoluta precisió la distància entre diferents cossos en caiguda lliure a l'espai, sense que pateixin cap atracció gravitatòria o pertorbació que alteri les posicions. D'aquesta manera, si una ona gravitacional passa entre ells, afectarà la seva distància i es podrà detectar. Per fer-ho, l'ESA té previst llançar una missió en què les masses que cauran lliurement per l'espai estaran situades en tres naus separades per un milió de quilòmetres.

Atesa la complexitat del repte, però, primer ha decidit provar la viabilitat del projecte i la precisió de la tecnologia en una missió de proves, la Lisa Pathfinder, en què només hi haurà dues masses situades a la mateixa nau i a una distància de només 38 centímetres. Així doncs, la sonda que es llançarà dimecres no serà capaç de detectar les ones gravitacionals, però sí que espera demostrar que tenim la capacitat tecnològica per fer-ho en un futur proper.

El destí final del satèl·lit serà el punt de Lagrange 1, situat a 1,5 milions de quilòmetres, on es compensen l'atracció del Sol i de la Terra i les condicions són força estables. Les dues masses que serviran per fer els mesuraments són uns cubs de 46 mil·límetres d'un aliatge d'or i platí que elimina les influències de les forces magnètiques de la pròpia nau. Durant el llançament aniran subjectes, però s'alliberaran per flotar en el buit en un entorn totalment controlat. Aquest serà el punt més complicat de la missió.

A partir de llavors, un interferòmetre làser controlarà la distància i orientació dels cossos amb una precisió de deu picòmetres, la bilionèsima part d'un metre. “La resolució de força a què podem arribar és l'equivalent al que faria el pes d'un bacteri”, explicava ahir Miquel Nofrarias, un dels investigadors de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE), que ha participat activament en la missió.

L'ordinador central de la nau rebrà la informació dels sensors i mantindrà la posició relativa del satèl·lit perquè no afecti les masses de prova. La delicadesa de les operacions és tal que la nau, que pesa uns 400 quilos, es podrà moure amb forces tan subtils com la que faria el salt d'un mosquit.

L'Institut de Ciències de l'Espai (centre conjunt entre l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i el CSIC) s'ha centrat a dissenyar i construir la unitat de gestió de dades, l'ordinador principal que recull i processa la informació, així com de la creació del sistema operatiu que necessita per funcionar. A més, també s'ha encarregat del sistema de diagnòstic.

LA FRASE

Fins ara hem vist l'univers gràcies a la llum. Amb les ones gravitacionals, també el podrem sentir
Carlos Sopuerta
cap del grup d'astronomia gravitacional de l'ICE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona