Ciència

Societat

Contaminació a mar obert

Cada mes es dipositen a la superfície dels oceans unes 90.000 tones d'hidrocarburs aromàtics policíclics per via atmosfèrica

Els científics catalans del CSIC que ho han mesurat se sorprenen pels alts valors registrats

Al mig de l'oceà Atlàntic, sense terra a la vista ni possibilitat d'arribar-hi a curt termini, un esperaria trobar-hi una atmosfera lliure de contaminació. Però no és així. I tampoc al Pacífic ni a l'Índic. Un estudi del CSIC amb participació de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua de Barcelona ha evidenciat i quantificat fins a quin punt els contaminants procedents de l'ús de combustibles fòssils, incendis i abocaments de petroli arriben als oceans a través de l'atmosfera. Segons els resultats del seu treball, publicat a la revista Nature Geoscience, es calcula que cada mes es dipositen en la superfície dels oceans 90.000 tones d'hidrocarburs aromàtics policíclics (PAH per les sigles en anglès). Els resultats es basen en mostres d'aire (gasos i aerosols), de pluja i d'aigua de superfície de l'oceà recollides durant la campanya de circumnavegació del vaixell Hespèrides dins de l'expedició Malaspina.

Els PAH són contaminants que procedeixen de l'ús de combustibles fòssils, incendis, abocaments de petroli així com altres fonts antropogèniques i naturals, i es transporten a través de l'atmosfera fins a l'oceà obert. Els científics remarquen que, del carboni que es diposita en l'oceà a escala global, el corresponent a compostos aromàtics suposa l'equivalent al 15% del que entra per deposició de CO2, “una xifra més gran de l'esperada”, segons fonts del Consell Superior d'Investigacions Científiques, que destaquen la importància de conèixer la dinàmica d'aquests contaminants per entendre tant els seus efectes en els ecosistemes oceànics com en el cicle de carboni global.

“Els hidrocarburs aromàtics policíclics són contaminants ubics i abundants en el medi ambient, a més d'un component del carboni orgànic poc estudiat en els fluxos atmosfera-oceà”, explica Jordi Dachs, investigador a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua de Barcelona

Aquestes 90.000 tones de PAH que arriben mensualment als oceans des de l'atmosfera representen una quantitat quatre vegades més gran que la generada el 2010 durant l'enfonsament de la plataforma petrolífera Deepwater Horizon al golf de Mèxic, en el que es considera el major vessament de petroli de la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona