Ciència

Ciència

“Ara cal buscar-hi vida”

L'astrònom català descobridor de Proxima b tindrà ara més mitjans tecnològics per explorar a fons l'exoplaneta més proper a la Terra

“Crec que té atmosfera i que la podrem estudiar en un trànsit”, diu Guillem Anglada

La descoberta d'un planeta terrestre al voltant de l'estrella més propera al sistema solar va generar un entusiasme de tals dimensions que el seu artífex, l'astrònom català Guillem Anglada-Escudé, va passar les hores prèvies a la publicació dels resultats contenint-ne les filtracions. I les posteriors, conversant amb Mark Zuckerberg i altres grans magnats de Silicon Valley sobre les característiques i possibilitats d'aquest nou món. Ara, però, a poc a poc torna a la calma i aviat podrà reprendre a ple rendiment les investigacions, amb la diferència que tindrà moltes més facilitats per accedir als instruments de primer nivell per observar Proxima b, un dels millors llocs per buscar vida fora del nostre planeta.

“Aquesta troballa pot representar un abans i un després en el camp de la recerca d'exoplanetes. Fins ara els buscàvem com pescant, on fos i com fos. Ara ja sabem que en tenim un a tocar de nosaltres i podem dedicar-hi molts més esforços”, reflexiona el professor de la Universitat Queen Mary de Londres. D'aquí l'interès dels inversors de Silicon Valley, que recentment van anunciar un projecte per crear petits xips exploradors que, adjuntats a una vela que s'acceleraria moltíssim amb raigs làser, podrien viatjar molt més de pressa que les naus actuals. “Ells semblen molt convençuts i no és cap bajanada. Primer perquè la tecnologia que cal desenvolupar serviria per a moltes altres coses, i segon perquè et permetria tenir tot el sistema solar molt ben cobert i podries enviar una sonda a Júpiter en un parell d'hores”, argumenta.

Anglada-Escudé va detectar la senyal de Proxima b analitzant les dades de centenars d'estrelles durant molts anys. Ara, però, es podrà centrar en el seu planeta i tindrà un accés als principals telescopis molt més fàcil: “No em posaran una catifa vermella ni em trucaran perquè els utilitzi, però molt malament hauríem de fer les peticions de servei perquè no ens les concedissin.” D'aquesta manera, l'astrofísic espera poder accedir als principals equipaments de l'hemisferi sud, i potser també de l'espai, per identificar un trànsit del nou planeta. Això significaria que Proxima b passaria per davant de Proxima Centauri, la seva estrella, i la llum que emet es filtraria per la seva atmosfera, permetent observar-ne les característiques. “Ja tenim algun senyal que hem d'investigar més a fons”, explica el científic, que recorda que un trànsit duraria gairebé 45 minuts i es podria buscar molècules relacionades amb la vida, com ara el metà i l'oxigen, i estudiar l'equilibri de l'atmosfera per veure fins a quin punt està alterat o no, un fet que indicaria l'activitat biològica. “Si confirmem un trànsit, en tindríem un cada 11 dies, i això ens obriria les portes a buscar la presència de vida d'aquí a menys d'un any.” “Aquest és el següent pas, i hi haurà molts més ulls que estaran observant”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós