Societat

Destapen un frau de gairebé 6 milions en el cobrament de pensions de morts 

La policia, en col·laboració amb la Secretaria d’Estat de la Seguretat Social, ha destapat un frau de gairebé 6 milions d’euros en el cobrament indegut de pensions de persones mortes a deu territoris de l’Estat, entre ells Catalunya, en una operació amb nou implicats arrestats.

S’han identificat un total de 46 persones a deu territoris -en el cas de Catalunya, a Barcelona i Tarragona- com a responsables de 53 delictes de falsedat documental, estafa i apropiació indeguda. D’elles, nou han estat arrestades, segons informa en un comunicat la direcció general de la policia.

En un cas, un dels presumptes defraudadors va arribar a cobrar més de 129.200 euros durant 18 anys (del 1999 al 2017). Per obtenir els diners, es feia passar per un nonagenari aprofitant la semblança física amb el mort i fins i tot va arribar a disfressar-se amb roba de persona gran i a utilitzar un caminador.

La majoria dels implicats eren familiars i en ocasions amics que ocultaven la mort del pensionista a l’administració falsificant el certificat de fe de vida i estat i fins i tot la pròpia firma del difunt.

També solien falsificar els documents mercantils o usurpaven la identitat del familiar mort per usar les seves targetes de crèdit i fins i tot van arribar a fer creure que el difunt vivia a l’estranger. D’aquesta manera, tenien via lliure per realitzar reintegraments en efectiu. I per no ser descoberts en el seu entorn més pròxim enganyaven sobre la procedència dels fons que manejaven.

La investigació va començar arran de diverses denúncies a diferents punts de l’Estat sobre possibles fraus a la Seguretat Social. Amb les primeres indagacions, els agents aviat van descobrir que eren familiars o amics de pensionistes morts i van descobrir casos similars a 17 demarcacions més (la Corunya, Albacete, Alacant, Barcelona, Burgos, Cadis, Las Palmas, Madrid, Màlaga, Múrcia, Ourense, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, Tarragona, Valladolid i Biscaia).

Generalment, els presumptes defraudadors solien al·legar el desconeixement de l’abonament de les prestacions -malgrat que feien ús d’aquests diners-, necessitats econòmiques, o la creença que, una vegada que el banc havia solucionat el frau dels últims quatre anys, es podia gaudir dels diners acumulats anteriorment.

A la província d’Albacete, es va descobrir que un empleat d’un banc, on el mort tenia el seu compte, hauria cobrat gairebé 10.000 euros en prestacions des del 2003 fins al 2017. La policia també ressalta el cas a Madrid d’una pensionista d’origen ucraïnès que va morir el 2010 i a la qual se li van abonar indegudament 91.926 euros durant gairebé 6 anys.

Es van descobrir fins a 209 compres en els seus moviments bancaris, realitzades després de morir aquesta i, després d’investigar el cas, van arribar a la conclusió que un company de pis de la morta, també d’origen ucraïnès, li havia robat la targeta, que al seu torn compartia amb diversos amics.

En gran part dels casos els agents han realitzat informes patrimonials dels presumptes defraudadors perquè se sol·liciti l’embargament d’aquells béns que es considerin pertinents, o perquè la Justícia pugui utilitzar-los per cobrir les responsabilitats generades.

L’operació ha anat a càrrec de la Secció d’Investigació de la Seguretat Social incardinada en la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Secretaria d’Estat de la Seguretat Social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia