Salut

Aturada històrica dels metges en defensa de l’atenció bàsica

Xifren la participació en un 77% de la plantilla i Salut ho rebaixa a un 46%

L’ICS proposa reduir la població assignada a cada professional i remunerar l’esforç extra fins que contracti més efectius

Els metges catalans es van plantar ahir en una vaga històrica amb un seguiment massiu en defensa d’una atenció primària de qualitat. Consultes buides i pacients tornant cap a casa van ser constants als centres d’atenció primària i hospitals de tot el país. Segons Metges de Catalunya, el sindicat convocant, un 77% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l’Institut Català de la Salut (ICS) i un 75% de la concertada van secundar la primera de les cinc jornades de vaga. En el moment de tancar aquesta edició, representants sindicals i del Departament de Salut mantenien l’enèsima maratoniana reunió per mirar de desbloquejar la situació.

No serà fàcil, ja que els representants dels facultatius se senten forts pel suport del sector i la comprensió dels pacients, i tenen molt clares les línies vermelles que no volen traspassar: 12 minuts d’atenció per pacient, que equival a un límit de 28 visites diàries.

L’ICS admet la necessitat de posar fi a la precarietat de la base de l’atenció sanitària, però descarta limitar el nombre de visites, argumentant que pot dificultar l’accessibilitat als CAP i que no hi ha cap organisme científic o model implementat que avali aquesta proposta. Proposa reduir la població assignada a cada metge, de 1.500 a 1.300 pacients, mitjançant la incorporació de 201 facultatius, però, davant la impossibilitat de contractar-los de manera imminent, ofereix remunerar econòmicament la sobrecàrrega de feina als professionals que vulguin assumir-la.

Ball de xifres

Metges de Catalunya va qualificar d’“èxit absolut” la mobilització massiva del col·lectiu mèdic. Segons les seves dades i pel que fa als 5.700 facultatius de l’ICS, la demarcació de Barcelona va ser la més activa, amb un seguiment d’un 96%, mentre que Tarragona va ser la més desmobilitzada (66%) i Girona i Lleida van quedar entremig (77 i 72%, respectivament).

De la seva banda, el Departament de Salut va xifrar la incidència de la vaga en un 46,5%. La diferència entre uns i altres s’explica, en part, per la diferència de consideració sobre els serveis mínims. Uns els consideren vaguistes forçats a treballar i els altres no els col·loquen a cap bàndol perquè consideren que no s’han definit. En qualsevol cas, les dades absolutes de Salut demostren que el nombre de vaguistes va més que doblar el de treballadors al matí i a la tarda el va multiplicar per tres. I en tots dos torns els professionals que van refusar fer vaga van ser molts menys que els adscrits als serveis mínims.

Amb aquest clar suport, la manifestació convocada per ahir al matí davant la seu de l’ICS va ser tot un èxit, malgrat la pluja. Més d’un miler de facultatius van fer sentir la seva veu amb consignes com  “Canya, canya, canya, l’ICS ens escanya”,  “Vaga, vaga, vaga, la primària ja no traga” o “Volem més temps per als nostres pacients”. Rere pancartes amb els lemes “Atenció primària, digna i respectada” els facultatius procedents de diversos punts de la geografia catalana també van lluir proclames en contra dels gestors de la sanitat: “Menys discursos i més recursos”, “Gestors i directors, sortiu del despatx i torneu a visitar” o “Sou indecents per gestors ineficients”.

LES FRASES

Si poguéssim contractar ara els 200 metges, ho faríem. Però resulta que al mercat no hi són
Josep Maria Argimon
Director de l’Institut Català de la Salut

LA XIFRA

1.300
ciutadans
assignats a cada metge és el que proposa l’ICS. Els metges reclamen un límit de 28 visites diàries.
Necessitem més temps amb el pacient perquè és el nostre bisturí. Hem de poder mirar-los als ulls
Carolina Roser
Membre del comitè de vaga de Metges de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona