Societat

Reciclar bé els envasos té premi, al Pla de l’Estany

Una prova pilot d’àmbit estatal que comença la setmana que ve vol conscienciar els ciutadans que el reciclatge és responsabilitat de cadascú

La participació és voluntària i hi haurà recompenses

La comarca del Pla de l’Estany ha estat escollida per Ecoembes i Blue Room Innovation per experimentar un nou sistema de recollida selectiva d’envasos lleugers, basat en la identificació dels que generen les deixalles i –aquí rau la novetat– l’establiment d’un sistema de recompenses als que ho facin bé. Batejada amb el nom de Reciclos, és una iniciativa pionera a l’Estat espanyol, emmarcada en el programa de recerca de noves fórmules de reciclatge Circular Lab d’Ecoembes.

Els seus responsables van aclarir ahir, en la presentació de la iniciativa a la seu del Consell del Pla de l’Estany –l’ens comarcal hi col·labora– que, més que incrementar la quantitat d’envasos lleugers recollits, el que els interessa d’aquesta prova és sobretot conscienciar els ciutadans –principalment els que encara no reciclen o els que ho fan malament– que les deixalles són responsabilitat seva i que cal implicar-se en el procés de reciclatge.

La mecànica

La campanya durarà deu setmanes, inclourà mil llars i per participar-hi caldrà estar empadronat a la comarca. Els que hi vulguin participar rebran unes quantes bosses codificades, dins de les quals dipositaran els envasos. Les bosses les hauran de dipositar al contenidor groc. Un cop recollides, els codis permetran identificar qui ho ha fet bé i qui no. Per cada bossa que es consideri correcta, el seu propietari rebrà una quantitat de reciclos, una moneda virtual. Posteriorment, podrà escollir canviar-los per tres tipus de premi: participacions de loteria, una donació a una ONG o una rebaixa de la taxa d’escombraries municipal (que seria simbòlica). Els tràmits es faran a través d’una aplicació web.

Melianta

A la fira de Nadal de Banyoles de la setmana que ve es començaran a repartir les bosses, i els dies següents s’organitzaran activitats de difusió. Al veïnat de Melianta (Fontcoberta) uns tècnics faran visites casa per casa per tal de copsar el punt de vista dels veïns. “Volem escoltar la gent, recollir idees”, va manifestar la directora de Blue Room Innovation, Denisa Gibovic.

Marge de millora

A la comarca del Pla de l’Estany les deixalles seleccionades per reciclar no passen, de mitjana, del 35%. Quant a la fracció d’envasos lleugers, el percentatge és superior, però falta molt per assolir els nivells exigits per la UE a curt termini, es va dir en la presentació d’ahir. En el cas de la comarca de Banyoles, en el darrer any s’ha incrementat un 15% la quantitat d’envasos lleugers recollida, va explicar el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Jordi Pietx.

LA XIFRA

1.000
llars
de la comarca participaran en aquesta campanya experimental.

LA DATA

02-2019
és el mes
en què s’acabarà la campanya, que haurà durat deu setmanes.

LA FRASE

La intenció és apoderar el ciutadà; quan hi creus és quan funciona de veritat
Denisa Gibovic
DIRECTORA DE BLUE ROOM INNOVATION


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella