Societat

Dos morts en xocar una avioneta a Badia del Vallès

L’aparell, amb dos passatgers, es va estavellar al terrat d’un edifici a sota del qual hi ha una benzinera

L’avioneta estava a punt d’aterrar a l’aeroport de Sabadell, d’on havia sortit al matí

Els dos ocupants d’una avioneta van morir ahir a la tarda quan l’aparell en què volaven es va estavellar contra un edifici de Badia del Vallès, al Vallès Occidental. El xoc va passar quan l’avioneta estava a punt d’aterrar a l’aeroport de Sabadell, d’on s’havia enlairat unes hores abans, al matí, en direcció a la Cerdanya. Per causes que encara es desconeixen, es va encastar contra un edifici a sota del qual hi ha una benzinera, a l’avinguda Cantàbric. La desgràcia, per tant, hauria pogut ser majúscula si l’aparell hagués caigut tan sols uns metres més avall ja que s’hauria pogut produir un incendi a la benzinera.

Segons van informar els serveis d’emergència, el sinistre va passar a un quart de sis de la tarda en punt. L’avioneta va xocar contra la caixa elevada de l’ascensor de l’edifici i no va provocar danys estructurals en aquest. En un primer moment es va pensar que només un dels dos ocupants de l’avioneta havia mort, però poca estona després el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) va confirmar que les víctimes eren dues.

A causa de l’accident l’aeroport de Sabadell va activar la fase d’emergències general i va habilitar la sala de crisi davant emergències. Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació per aclarir les causes del xoc. Diverses dotacions es van desplaçar fins a la benzinera de Badia del Vallès i l’aeròdrom de Sabadell per tal de buscar informació que pugi aclarir les circumstàncies de l’accident.

Tan bon punt es va donar l’alarma per l’accident, es van desplaçar al lloc dels fets set dotacions dels Bombers de la Generalitat, quatre dels Mossos d’Esquadra, tres unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques i la policia local.

Retirada complicada

Un camió dels Bombers de la Generalitat va situar l’escala a la cua de l’avioneta per subjectar-la i evitar que caigués. Després, va fer falta una immensa grua per treure l’aparell en una tasca que va ser complicada.

Una testimoni dels fets, Sílvia, va explicar que era a la benzinera netejant el seu vehicle quan de cop va sentir “un cop molt fort” i va veure que sortia fum i que queien pedres a terra.

L’aeroport de Sabadell és un aeròdrom d’aviació general sobretot de vols no comercials, majoritàriament d’avionetes privades (vols de publicitat, fotografia, aerotaxi, vols privats i serveis institucionals) i de formació. Segons dades d’Aena, l’any passat s’hi van fer 41.260 operacions, un 70% de les quals van ser amb alumnes de les escoles de formació de pilots. L’Aeroclub Barcelona-Sabadell, principal operador de l’aeroport, és el primer de l’Estat i tercer d’Europa, té més de 1.000 socis i 10.000 hores de vol anuals.

LA XIFRA

41.260
operacions
va fer el 2017 l’aeroport de Sabadell. El 70% dels vols van ser de formació de pilots.

Una instal·lació “perillosa”

La Coordinadora Veïnal del Vallès va lamentar ahir l’accident de l’avioneta a Badia del Vallès i va aprofitar aquest desgraciat accident per tornar a alertar de la “inseguretat” que suposa tenir un aeroport com el de Sabadell, “amb una afluència elevada de vols privats”, en una àrea tan poblada com aquesta. L’entitat, que està integrada per associacions de Badia del Vallès, Barberà, Sabadell i Sant Quirze, reclama que es traslladi l’activitat dels vols d’avionetes privades a altres instal·lacions similars, com ara els aeròdroms de Manresa o Igualada, “que no estan vorejats per població civil”. En aquest sentit, recorden que el d’aquest divendres no és el primer sinistre amb víctimes que té lloc a la zona, i exigeixen “solucions” al govern. Aquesta entitat demana que hi hagi un debat sobre la instal·lació aeroportuària i que es parli no només del perill de xocs com el d’ahir, sinó també de la contaminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia