Societat

L’Església ucraïnesa se separa de la russa

El Patriarcat de Moscou rebutja de ple l’escissió i la compara amb el cisma del s. XI

El patriarca ecumènic de Constantinoble, Bartomeu I, va signar, ahir a Istanbul, el decret que atorga a l’Església ortodoxa ucraïnesa la separació de la russa. Des de Moscou, un dels portaveus del Patriarcat s’ha afanyat a dir que el document és “paper mullat” i “no té cap valor canònic”.

Després d’estar-hi vinculada des del 1686, els intents de separació de l’Església russa sempre han tingut una forta oposició des de Moscou. La tensió s’ha intensificat després de l’annexió russa de la península ucraïnesa de Crimea i el suport del Kremlin a milícies pro russes a l’est del país. El president d’Ucraïna, Petró Poroshenko, present en la signatura a Turquia, havia afirmat anteriorment que “l’autocefalia [de l’Església] és un esdeveniment d’una importància similar a l’aspiració d’ingressar en la Unió Europea i l’OTAN”. No obstant això, els seus detractors l’han acusat d’impulsar el cisma amb finalitats electorals, a causa de la seva baixa popularitat i la proximitat d’eleccions presidencials.

La signatura d’ahir es va fer a la catedral de Sant Jordi i en presència del metropolità de la nova Església ortodoxa, Epifani. El nou cap religiós de l’Església ha refusat les acusacions que la independència tingui motivacions polítiques i assegura que Ucraïna “anava en aquesta direcció els darrers 300 anys”. Malgrat això, el metropolità de Kíev ha assenyalat que per al funcionament de la nova institució és “molt important” la “bona sintonia” amb l’Estat. Conscient del rebuig de l’Església ortodoxa russa a reconèixer la separació, Epifani ha assegurat que és conscient que hi haurà molts fidels que preferiran continuar anant als temples del Patriarcat de Moscou. Confia que, en un any, la nova Església reforçarà les seves posicions en ser reconeguda per altres esglésies.

L’arquebisbe Hilarió, cap de relacions exteriors de l’Església russa, ha comparat la situació actual de les dues esglésies amb el cisma d’Orient i Occident del 1054. També ha advertit que el conflicte es pot allargar “decennis o fins i tot segles”. Pel Patriarcat rus, el document de separació no té cap valor, i el considera fruit de les “ambicions polítiques i personals” del govern ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia