Societat

Els veïns de l’edifici cremat a Badalona no podran tornar a casa en els propers dies

L’Ajuntament de la ciutat no té constància que el pis on es va originar l’incendi estigués ocupat

Cinc dels ferits continuen en estat greu però estable i cinc dels hospitalitzats han rebut l’alta en les darreres hores

Cap dels veïns dels 20 habitatges del bloc que aquest dissabte va cremar al barri de Sant Roc de Badalona podran tornar a casa en els propers dies, segons ha avançat aquest diumenge l’alcalde de Badalona, Àlex Pastor. L’alcalde ha confirmat que en les últimes hores han rebut l’alta cinc dels ferits. Per contra, ha empitjorat un dels 16 hospitalitzats arran del foc, en el que van perdre la vida tres persones.

En una atenció als mitjans després de la reunió que l’equip de govern i la Generalitat han mantingut aquest diumenge al consistori badaloní, Pastor ha explicat que l’Ajuntament no preveu que els veïns de l’immoble sinistrat puguin tornar als seus pisos en els propers i ha apuntat que fins i tot podrien passar setmanes. L’alcalde ha puntualitzat que no es tracta només de l’estat dels pisos “sinó també de l’escala i de la façana”.

Els veïns de l’edifici han dormit aquesta nit a casa de familiars excepte dues persones que han estat ateses al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) -amb qui el consistori badaloní té conveni-, però aquestes són solucions provisionals.

És per això que dilluns a primera hora els tècnics de l’Ajuntament de Badalona i la Generalitat es posaran a treballar per determinar de forma detallada quines són les necessitats dels afectats tant en l’àmbit de serveis socials com en el d’habitatge i donar-hi resposta.

Atenció als afectats

L’alcalde ha encapçalat la reunió que ha tingut lloc aquest diumenge al consistori amb responsables municipals i de la Generalitat, a més de tècnics, per abordar solucions per als afectats del tràgic incendi, en la qual s’han adoptat diversos acords.

Les dues administracions han decidit elaborar un protocol d’actuació per definir les necessitats de les famílies afectades i fer un treball personalitzat amb cadascuna d’elles.

A més, és crearà una unitat específica de serveis socials per “atendre cada família, cas per cas” que liderarà i supervisarà l’alcalde, ha indicat Pastor.

Una altra mesura acordada ha estat que l’Ajuntament s’encarregarà d’estudiar i fer el seguiment de l’estat de l’estructura de l’edifici afectat a l’avinguda Marquès de Mont-roig.

De la seva banda, el delegat del govern a Barcelona, Juli Fernàndez, ha assenyalat que la Generalitat elaborarà “un mapa de recursos habitacionals” per allotjar els veïns el temps que calgui fins que no puguin tornar a casa. També preveu habilitar “ajudes extraordinàries en cas que siguin necessàries” en serveis socials i “suport en la gestió de Protecció Civil”.

A la reunió han acompanyat Pastor els tres regidors que completen l’equip de govern; el superintendent de la Guàrdia Urbana de Badalona, Conrado Fernández i el responsable de l’Oficina Local d’Habitatge de Badalona, Christian Carneado. De la banda de la Generalitat hi han participat el secretari d’Afers Socials, Francesc Iglesies; el secretari d’Hàbitat Urbà, Agustí Serra; la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer; la directora general de Servis Socials, Meritxell Benedí, i el delegat del govern a Barcelona, Juli Fernàndez.

No consta cap ocupació

L’Ajuntament de Badalona no té coneixement ara com ara que el pis de la primera planta on es va originar l’incendi estigués ocupat perquè no li consta cap denúncia per aquest motiu. Alguns veïns van apuntar aquest dissabte que el pis estava ocupat, segons recullen alguns mitjans de comunicació.

Ara com ara es desconeixen les causes de l’incendi i l’alcalde ha apel·lat a la “prudència” en espera dels resultats de la investigació que estan duent a terme els Mossos d’Esquadra.

Dues víctimes sense identificar

Dues de les tres persones mortes en l’incendi encara no han estat identificades, segons ha informat l’alcalde. Els dos cossos es van trobar a la vuitena planta de l’edifici. La tercera víctima és una dona de 92 anys vivia a la novena planta.

L’incident també va deixar una trentena de ferits, setze dels quals van requerir hospitalització, la majoria a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Pastor ha explicat que en les darreres hores han rebut l’alta cinc persones: una família de quatre membres –la mare, el pare i dos fills–, que estaven a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i un nen de 4 anys ingressat a Vall d’Hebron. En aquest últim hospital hi continuen un nadó i tres adults que es troben en estat “greu” però “estable”. També hi és ingressat un altre adult l’estat del qual ha empitjorat en les darreres hores i ha passat d’un pronòstic greu a molt greu, però estable.

Dol oficial

La Generalitat ha decretat un dia de dol per l’incendi que aquest dissabte va costar la vida a tres persones en un edifici del barri de Sant Roc. Al decret, que surt publicat aquest diumenge al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i està signat pel president de la Generalitat, Quim Torra, s’expressa el condol del Govern per la tragèdia i ordena la suspensió de les celebracions oficials. Les banderes onejaran a mig pal en els edificis i dependències de la Generalitat i corporacions públiques de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT