Societat

Alerta per la substitució de la llet per begudes vegetals

Els metges relacionen directament el consum de llet de vaca en la infància i l’adolescència amb la salut òssia en l’edat adulta i la vellesa

Adverteixen que moltes famílies estan desinformades

Ara que s’ha posat de moda les “llets” d’arròs, de coco, de civada, d’ametlla i, sobretot, de soja (que en realitat no són llets sinó sucs vegetals), els metges recorden els beneficis de la llet autèntica, de la de vaca (o d’ovella, de qualsevol d’origen animal), i recomanen als consumidors que no s’abaixi la guàrdia ni que, en pro de modes, es deixi de consumir un aliment imprescindible. Els experts mantenen que la llet no s’ha de deixar de consumir, llevat que hi hagi una intolerància, i que, aleshores, cal buscar en altres aliments el que es deixa de prendre amb la llet, sobretot calci i la vitamina B12, sempre amb l’assessorament d’un especialista. El progressiu abandonament del consum de llet de vaca és una realitat al nostre país: en dotze anys el consum de llet ha baixat a Catalunya un 22,5%, segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca que es van fer públiques en les jornades Podem prescindir de la llet? Salut, dieta i valors, entorn d’un aliment únic, que es van fer fa unes setmanes al Col·legi d’Economistes organitzat per IRTA. Recerca i Tecnologia Alimentàries, Llet Nostra, Cadí i el Col·legi d’Economistes.

“En els darrers 3-5 anys hem detectat un gran augment d’infants de més d’un any que ja no beuen llet. Els pares mantenen el protocol de la llet fins que el nen fa un any, però després moltes famílies, que han deixat de beure’n, els substitueixen la llet de vaca per begudes vegetals, i això és molt perjudicial”, adverteix la doctora Gemma Colomé, especialista en gastroenterologia pediàtrica a l’Hospital de Nens de Barcelona.

No poden ser substitutes

Colomé recorda que les mal denominades “llets” vegetals poden afegir-se a la dieta d’un infant o adolescent però “mai ha de substituir” la llet, i que només en cas d’intolerància aquest aliment ha de ser retirat. “La densitat mineral òssia només augmenta fins a l’adolescència, després ja no. Els infants que ara no estiguin bevent llet quan siguin adults ja no podran adquirir aquesta densitat mineral òssia i d’aquí a uns anys ens trobarem que tots aquests que no han begut llet de vaca o d’animal tindran molts problemes dels ossos”, diu. “Els pares tot això ho han de saber, perquè hi ha molt desconeixement. Molts deixen la llet per filosofia, perquè es pensen, fins i tot, que les begudes vegetals són més sanes, i no és veritat”, indica Colomé.

Compensa

La doctora Nancy Babio, coordinadora del grau en nutrició humana i dietètica de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ho té clar: “L’osteoporosi és la malaltia pediàtrica amb repercussions geriàtriques.” Recorda que hi ha altres aliments que porten calci, però que l’equivalent en calci d’un got de llet “serien 140 g/dia d’ametlles, 250g/dia de sardines, 400 g/dia de llenties cuites, 350 g/dia de bròquil o 400 g/dia d’espinacs”. I manté: “Beure un got de llet si no ets ni intolerant ni vegà, compensa”, i manté que l’abandonament del consum de llet de vaca hauria de revertir-se perquè en la majoria de casos “la gent ho substitueix per desconeixement”. “Si una persona és intolerant a la llet, s’ha de buscar amb un nutricionista una alternativa per al consum de vitamina B-12 i de calci, això és evident. També han de buscar aliments substituts els vegans, que no mengen res d’origen animal. Ara bé, els vegetarians i la resta de la gent que no és intolerant ni a la proteïna de la vaca ni al gluten, és recomanable que no deixi la llet perquè la relació del no consum de llet amb el risc de tenir malalties òssies és evident i està comprovada.” Babio també recorda que les begudes vegetals “porten més sucres” que la llet.

Aliment complet

La llet és un aliment complet i equilibrat, té proteïnes d’AVB (d’alt valor biològic), hidrats de carboni (lactosa, oligosacàrids), greixos, vitamines A, D, i B (B1, B2, B12), minerals (calci, magnesi, fòsfor i zinc), lactosa, que facilita l’absorció del calci i el magnesi i vitamina D, que facilita l’absorció intestinal del calci.

La pediatra Gemma Colomé manté que la llet de vaca no només té un valor nutricional sinó que fa prevenció de determinades patologies: les malalties cardiovasculars, per exemple, alguns tipus de càncer, la hipertensió arterial, la patologia òssia i dental i el sobrepès i l’obesitat infantil”. Aquesta doctora també recorda que hi ha mites en contra de la llet que són falsos. “Relacionar el consum de llet en els nens amb l’aparició de mocs o l’asma o problemes gastrointestinals, llevat que hi hagi una intolerància, són fake news”, diu amb contundència. La pediatra també relaciona directament el consum de llet durant la infància i l’adolescència amb l’alçada física de les persones i amb el desenvolupament intel·lectual. Assegura que en cap cas s’han de retirar els làctics de la dieta sense una causa mèdica que ho justifiqui.

LES XIFRES

-22,5
per cent
ha baixat el consum de llet a Catalunya entre el 2005 i el 2017.
746.868
tones
de llet crua va produir Catalunya el 2017. El 10,64% de la producció espanyola.
4
per cent
del volum de negoci de la indústria alimentària a Catalunya l’aporta la indústria làctia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia