Societat

Vuit estats europeus acorden repartir-se l’acollida dels 49 refugiats a la deriva des de fa més de dues setmanes

Els vaixells de les ONG ‘Sea Watch’ i ‘Sea Eye’, a qui Catalunya havia ofert els seus ports, desembarcaran finalment a Malta

Brussel·les agraeix la solidaritat de Malta i els estats que han acceptat acollir els immigrants

Vuit estats europeus han acordat una solució perquè els 49 refugiats i immigrants a la deriva des de fa més de dues setmanes puguin desembarcar a Malta i siguin repartits entre Alemanya, França, Portugal, Irlanda, Romania, Luxemburg, Holanda i Itàlia. La solució pactada no inclou l’Estat espanyol. Així, tot i l’oferta dels ports catalans per part del govern per acollir els 49 refugiats a alta mar, els rescatats aniran finalment a altres països.

Així ho ha anunciat en roda de premsa aquest dimecres el primer ministre maltès, Joseph Muscat, que ha remarcat que “el país més petit” de la UE ha estat cridat “un altre cop” a mostrar la seva “responsabilitat”. L’operació per transferir els refugiats començarà “el més aviat possible”.

Durant l’atenció als mitjans, Muscat ha remarcat que Malta no era “el port segur més proper” i que les autoritats malteses no eren l’autoritat “responsable” davant el requeriment dels vaixells Seawatch 3 i Albrecht Penck, de les ONG Seawatch i Sea-Eye.

“Malta està anant més enllà del que se li requereix”, ha insistit Muscat.

En aquest context, ha reivindicat que “tothom”, tant els estats membres com les ONGs, “haurien de seguir les normes en lloc d’esperar que la resta solucioni els problemes que creen”. Segons ha explicat, els vaixells de les ONG que transporten els rescatats hauran d’abandonar les aigües malteses tan bon punt s’hagi fet efectiu el trasllat de les persones a bord.

Per altra banda, Muscat ha agraït a la Comissió Europea els “esforços” de coordinació a l’hora de cercar una sortida per als rescatats però ha indicat també que la solució acordada entre els vuit estats implicats en l’operació no ha de servir com a precedent. “No té sentit que un mecanisme de solidaritat ad hoc s’apliqui només en cas que un port segur sigui rebutjat i que els estats que compleixin amb les seves responsabilitats siguin ignorats”, ha assenyalat.

Al seu torn, l’eurocomissari responsable d’Immigració, Dimitris Avramopoulos, s’ha mostrat “satisfet” pels resultats fruit dels “esforços” de la institució. En una piulada, Avramopoulos ha assegurat que els immigrants ja estan sent desembarcats. “Felicito a Malta per permetre el desembarcament i als estats membres que han mostrat una solidaritat activa en acceptar els migrants”, ha afegit en el missatge a les xarxes socials.

La solució arriba després que dilluns Brussel·les alertés que calia “més solidaritat” dels estats per acollir immigrants i refugiats rescatats al mar i advertís de la necessitat “urgent” d’una solució “sostenible i previsible” als rescats al Mediterrani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia