Salut

Els nens amb més múscul tenen millor funció pulmonar

Un estudi amb 7.000 menors conclou que una major massa muscular permet exhalar més profundament i ràpid

Els nois i noies amb més múscul en la infància i l’adolescència desenvolupen una millor funció pulmonar. Així ho assenyala un estudi liderat per científiques de l’Institut de Salut Global de Barcelona (Isglobal), que han fet un seguiment de gairebé 7.000 menors del Regne Unit des que van néixer i va publicar ahir la revista American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

La investigadora de l’Isglobal Gabriela Prado ha explicat a l’agència Efe que l’estudi ha revelat que, tant en nens com en nenes, una major massa de múscul està associada amb majors nivells i taxes de creixement de capacitat vital forçada (CVF), que és la quantitat total d’aire que una persona pot exhalar respirant al més profundament possible. També amb un major volum expiratori forçat (VEF) –la quantitat d’aire que una persona pot exhalar amb força en un segon– i amb més flux expiratori forçat –una mesura de la velocitat amb què surt l’aire dels pulmons–. Pel que fa a la conclusió referent al greix, Prado creu que no és aplicable a les nenes perquè “en homes el greix es distribueix a la regió abdominal mentre que en les dones està més a la perifèria. En tenir ells més greix a l’abdomen, els pulmons tenen menys espai per agafar aire”.

No obstant això, en nens i nenes uns majors nivells de greix es van associar amb nivells més baixos de VEF i CVF, una mesura de la limitació de flux d’aire que sovint s’utilitza per diagnosticar l’asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

L’exercici, important

Segons Prado,“es tracta de la primera vegada que un estudi té en compte el múscul i el greix per separat i el seu impacte en la funció pulmonar”. Fins ara cap estudi havia conclòs que els nivells de greix podien afectar la funció respiratòria. Hi ha estudis anteriors que havien examinat l’associació entre la massa corporal total i la funció pulmonar, però els seus resultats havien estat contradictoris. “Partíem de la hipòtesi que aquests resultats eren contradictoris perquè no distingien la composició corporal”, explica Prado.

L’estudi ha determinat que la composició corporal en la infància i en l’adolescència té importants implicacions en investigació i en salut pública, però no aporta solucions sobre quines activitats s’han de portar a terme per millorar la funció pulmonar. “No podem dir quines activitats específicament han de fer els nens per tenir més múscul, però sí que és important que facin exercici físic”, ha detallat Prado, que hi afegeix que els menors no només han de reduir el pes, sinó també reduir el greix i augmentar el múscul”.

LES FRASES

Es tracta de la primera vegada que un estudi té en compte el múscul i el greix per separat i el seu impacte en la funció pulmonar
No podem dir quines activitats específicament han de fer els nens per tenir més múscul
Gabriela Prado
investigadora de l’institut de Salut Global de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC