Societat

La policia de Girona perd catorze agents per jubilació

L’Ajuntament reorganitzarà i reduirà serveis

La figura del policia de barri l’assumiran les patrulles de cada torn

Madrenas avança que aviat faran la convocatòria per cobrir les vacants

La Policia Municipal de Girona perd 14 agents de cop, que han demanat la jubilació anticipada. I més que en podia perdre, perquè encara n’hi ha cinc que s’ho estan pensant. La situació és fruït de l’aprovació per part del govern espanyol del reial decret que facilita que els agents municipals de tot l’Estat es puguin prejubilar a partir de 59 anys. La decisió representa un daltabaix per a la Policia Municipal de Girona. “El PSOE ha tirat endavant aquesta llei tot de cop i d’esquena als ajuntaments”, va lamentar ahir l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que explicar la situació en una roda de premsa juntament amb el regidor de Seguretat, Eduard Berloso, i el cap de la Policia Municipal, l’inspector Joan Jou. “Fa molts anys que sentíem a dir que es faria un decret per equiparar drets de policies, però la sorpresa ha estat que aquella llei no preveu cap mena de transició ni límits”, critica Madrenas, que afirma que se senten “enganyats”.

L’alcaldessa explica que el govern municipal ja estava treballant en aquest escenari. “L’impacte hi és, però molt menor del que podria haver estat”, diu.

Dotze efectius nous

Actualment la Policia Municipal disposa de 141 efectius, dels quals 14 han demanat la jubilació i cinc més que encara no s’han pronunciat. Al juny s’incorporaran cinc efectius nous que estan fent el curs a l’acadèmia de policia. També s’afegiran a la plantilla set agents més en els pròxims mesos (quatre la setmana que ve i tres en les pròximes setmanes). A tot plegat, l’alcaldessa avança que aviat faran la convocatòria pública per cobrir les bacants dels 14 efectius que es jubilaran. “Tindrem més agents dels que teníem abans de les jubilacions”, es congratula Madrenas.

Fins que no arribi el gros dels nous agents, s’haurà de fer una reorganització estructural a la Policia Municipal. Bàsicament, segons va explicar ahir el cap de la policia, és la reducció d’alguns serveis i la reestructuració d’altres. “La seguretat està garantida”, adverteix l’inspector Joan Jou. S’eliminaran algunes actuacions de prevenció i campanyes educatives que es fan a les escoles i la figura del policia de barri. “La proximitat i la seguretat a les persones es una línia vermella”, diu Madrenas, que avança que la figura de policia de barri l’assumiran les patrulles de cada torn i que, per tant, no desapareixerà la funció que feia.

Crítiques del PP i ERC

L’alcaldessa es referma en el fet que el seu govern ha treballat de forma organitzada, tot el contrari del que li retreuen els partits de l’oposició. Si dijous van ser la CUP-Crida per Girona i el PSC, ahir va tocar el torn del PP. La seva portaveu, Concepció Veray, va criticar “la manca de previsió” de l’equip de govern en la planificació de la plantilla de la Policia Municipal. La candidata popular a les pròximes eleccions sosté que Madrenas “coneixia perfectament” els plans del govern espanyol pel que fa al decret sobre prejubilacions i “no hauria de mostrar-se tan sorpresa”. De la seva banda, ERC va denunciar “l’absoluta manca de planificació” en un tema “tan sensible com és la seguretat ciutadana”. El candidat a l’alcaldia d’ERC, Quim Ayats, lamenta la decisió de suprimir la figura del policia de barri i defensa la necessitat de mantenir i potenciar un model de proximitat als ciutadans.

Preocupació pels robatoris a Montjuïc

Els veïns de Montjuïc es mostren preocupats per l’augment de robatoris a la urbanització i han sol·licitat més presència policial per foragitar els lladres i evitar els assalts. El cap de la Policia Municipal, Joan Jou, assegura que és cert que han notat una represa dels robatoris, però no només a Montjuïc. Es tracta de lladres especialitzats que aprofiten les festes de Nadal. A Montjuïc, sovint es desplacen a peu per cometre els robatoris i després s’amaguen al bosc amb el botí, bàsicament joies i diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia