Societat

Els Mossos d’Esquadra detenen 17 persones en el marc d’un operatiu antiterrorista

Cinc dels arrestats estaven en un avançat procés de radicalització amb propòsit d’atemptar

Formaven part d’una organització criminal més àmplia especialitzada a cometre robatoris i furts a Barcelona

L’operació antiterrorista que els Mossos d’Esquadra han portat a terme aquest dimarts ha acabat finalment amb la detenció de 17 persones –16 a Barcelona i 1 a Igualada– com a presumptes autores de delictes de terrorisme, contra el patrimoni, contra la salut pública, organització criminal i falsedat documental.

La investigació es va iniciar a mitjans de l’any 2017, temps durant el qual l’Àrea Central d’Informació Exterior ha treballat en col·laboració amb el Jutjat d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional i amb col·laboració del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI).

Com a resultat d’aquesta investigació, aquest dimarts a les 06.00 hores s’ha iniciat un dispositiu en què s’han practicat sis entrades i escorcolls a Barcelona, cinc per terrorisme i una per salut pública. S’han fet un total de 17 detinguts: 16 a Barcelona i un a Igualada.

Aquesta investigació ha permès la desarticulació d’un grup de cinc persones d’edats compreses entre els 33 i 44 anys, residents a la ciutat de Barcelona i que es trobaven en un avançat procés de radicalització amb convicció i el propòsit d’atemptar.

La majoria dels investigats es defineixen pel seu perfil radical i el seguidisme dels postulats del moviment gihadista.

Segons fonts dels Mossos, la investigació ha durat u any i mig. Això ha permès comprovar que els investigats formaven part d’una organització criminal més amplia, que tenia com a mitjà de subsistència i finançament la comissió extensiva de robatoris i furts al centre de la ciutat de Barcelona.

Pel que fa a la part patrimonial de la investigació, fins al moment s’han acreditat 369 robatoris i furts comesos principalment a la localitat de Barcelona.

Dels 5 detinguts per terrorisme tres són originaris d’Algèria, un de Líbia i un de l’Iraq i residents a Barcelona. La resta de detinguts són de diverses nacionalitats: algeriana, espanyola, egípcia, iraquiana, marroquina i libanesa.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha comparegut davant els mitjans de comunicació a la conselleria i ha remarcat que “la feina d’anàlisi i investigació dels Mossos d’Esquadra ha fet que en cap moment hi hagi hagut risc per a la ciutadania”.

El cap de la Comissaria General d’Informació, el comissari Manel Castellví, en la mateixa línia que el conseller, ha reiterat que “tenien voluntat d’atemptar, però això no significa que tinguessin capacitat real per poder executar una acció terrorista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia