Societat

Tempesta a la diòcesi de Girona

Uns suposats abusos comesos anys enrere per un exrector de Vilobí d’Onyar i exmestre de religió a Girona sacsegen el Bisbat

Demà comença a treballar una comissió diocesana per aclarir els presumptes fets

La diòcesi de Girona té sobre la taula un repte especialment delicat, com és haver de respondre davant de la societat, de manera convincent, a les pitjors acusacions que avui es poden fer a un sacerdot i que tant de mal fan a la imatge de l’Església catòlica: la d’abusos sexuals. Fa justament una setmana va transcendir el que –segons s’ha sabut després– havia estat vox populi en l’àmbit local. El rector de Vilobí d’Onyar d’entre les dècades dels seixanta i els vuitanta hauria abusat d’un nombre indeterminat de menors, si fem cas del que diuen ara algunes de les seves presumptes víctimes. A continuació es va saber que el mateix capellà hauria tingut una actitud similar amb alumnes del col·legi Bell-lloc de Girona, on havia ofert classes de religió i “atenció espiritual” des del curs 1967/68 fins al 1995/96. Cinc exalumnes així ho afirmen. El mossèn, Tomàs Pons, fa temps que viu retirat a Arbúcies.

En el cas de Vilobí, el Bisbat en podria sortir mol malparat, perquè, si ens atenem als testimonis recollits pel diari Ara, els responsables de la diòcesi n’havien estat alertats. Fins i tot un exalcalde d’aquest municipi de la Selva ho ha afirmat, remarcant, a més, que alguns pares van treure els nens de les classes de catequesi. En una entrevista concedida a aquest diari el mes d’octubre passat, el bisbe, Francesc Pardo, afirmava això quan se li preguntava per possibles casos d’abusos sexuals: “Jo, el que puc dir de la diòcesi de Girona és que, si hi ha hagut algun cas, hem fet el que havíem de fer. No hem tancat els ulls i no hem mirat a un altre costat.” Dels presumptes abusos de Vilobí no n’havien tingut coneixement, assegura el Bisbat. Els responsables diocesans als quals s’hauria alertat en el seu moment ja són morts i no existeix cap document al respecte, hi han afegit. El Bisbat, en qualsevol cas, s’ha compromès a investigar-ho i ha creat una comissió que es posa en funcionament demà, dilluns. Pel que fa als suposats fets al Bell-lloc, les autoritats eclesiàstiques se n’han desmarcat. “Són responsabilitat del centre, ja que mossèn Tomàs Pons hi exercia com a capellà sense cap nomenament del Bisbat”, han indicat en un comunicat.

Al conegut col·legi concertat, les acusacions, revelades per Diari de Girona, els han obligat a reaccionar de pressa. Tot i que asseguren que no els consten denúncies explícites, la direcció va enviar de seguida una carta als pares dels alumnes actuals en què condemnaven “amb rotunditat qualsevol abús”, lamentaven “profundament” els fets i, per tal de tranquil·litzar-los, asseguraven que en l’actualitat el centre disposa de protocols per fer front a situacions d’aquesta mena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla