Salut

Societat

La psicoteràpia entra al museu

L’hospital Vall d’Hebron i el MNAC s’alien per tractar dones amb estrès posttraumàtic a partir de les sensacions que els desperten diverses obres d’art

Si el tractament funciona s’ampliarà a pacients amb altres trastorns mentals

Validant la definició que parla dels museus com a hospitals de l’ànima, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el campus hospitalari del Vall d’Hebron s’han unit per dur a la pràctica un projecte experimental d’atenció psicològica dins l’espai museístic. Es tracta d’aprofitar la potència suggeridora de diferents obres per facilitar el tractament a quinze dones d’origen cultural divers però que comparteixen un diagnòstic d’estrès posttraumàtic.

Especialistes en salut mental del centre de salut públic més gran del país i guies del museu conduiran les sessions de teràpia grupal, que tindran una durada de deu sessions setmanals. “Començarem a l’abril i les primeres sessions es faran davant obres més neutres i amb missatges unívocs de pau i acollida, però després passarem a obres que ajudin a aflorar sentiments i emocions arrelades i que no són tan conscients, però que ens ajudaran a fer una millor narrativa de l’ànima”, explica el cap del servei de psiquiatria de l’hospital, Josep Antoni Ramos-Quiroga. 

L’objectiu no és únicament la millora de les pacients, sinó també analitzar el procés i obtenir “evidències científiques dels beneficis de l’art en la salut”. Per això hi haurà un altre grup de control amb quinze dones més que no sortirà de l’hospital però que permetrà comparar els resultats. La intenció és que, si el projecte dona fruits positius, en el futur es pugui aplicar també a pacients amb autisme, TDAH o síndrome alcohòlic fetal. De fet, l’acord entre els dos centres també vol crear a l’hospital una sala per contemplar art i que pacients o familiars es relaxin.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia