Societat

Els centres culturals de Barcelona es vesteixen de morat per al 8 de març 

S’ofereixen propostes amb el llenguatge i la lluita feminista com a protagonistes per reivindicar la igualtat d’una manera diferent

Els centres culturals de Barcelona es vesteixen de morat durant els dies que envolten el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i ofereixen propostes amb el llenguatge i la lluita feminista com a protagonistes per reivindicar la igualtat d’una manera diferent, més enllà de les manifestacions convocades.

Així, amb aquest motiu el MNAC ha preparat diverses activitats gratuïtes durant tot el mes que inclou visites comentades en clau de gènere tots els diumenges, veure l’obra de dones artistes de les quals el museu posseeix peces o mirar l’itinerari L’evolució de la dona per entendre com el context social ha influït en el món de l’art entre finals del segle XIX i principis del XX.

De la seva banda, el centre cultural Arts Santa Mònica ha organitzat una setmana temàtica amb el lema Dones i Creativitat.

Algunes de les activitats que acollirà seran l’exposició de gravats fets per tallers de dones mexicanes, que tindrà lloc dimarts dia 5; el recital de poesia Poesia, dóna!, dimecres 6; el diàleg La cultura també té sostre de vidre, dijous 7; i la jornada Dones del món a Barcelona, en la que participaran dones emprenedores de l’àmbit artístic, el dia 9 de març.

El Museu Europeu d’Art Modern presenta a partir del 8 de març l’exposició Painting Today. International Women Painters, que inclou 70 obres de més de 40 dones artistes de diversos orígens ètnics, a més d’activitats paral·leles per reflexionar sobre la “importància del paper de la dona en la societat i la seva rellevància en la cultura”.

Les vivències de cinc dones que han patit violència masclista apel·laran durant tot el mes de març a la consciència col·lectiva en l’exposició fotogràfica Cicatriu, ubicada a l’Espai Mercè Sala, a l’estació de metro Diagonal de la capital catalana.

En l’àmbit escènic, l’Escenari Joan Brossa programa des de febrer La Dona Pantera, un espectacle que transforma a Don Juan en una Joana i es planteja “si els actes d’una dona tenen les mateixes conseqüències que els d’un home”, obra que viurà el seu últim cap de setmana de representacions els dies 8, 9 i 10 de març.

La Sala Fènix va més enllà i ha organitzat un “mes de març completament feminista”, si bé el 8M baixarà el teló com a part de la vaga general femenina convocada.

L’obra Cándida (de dijous a diumenge) serà l’epicentre de la programació, acompanyada per jornades com els dilluns de poesia feminista en català Dona-foc, la dona que és crema, i l’exposició BocetA, de Nicola Marras, que mostra els seus esbossos a llapis de cossos femenins no estereotipats.

També la companyia “Calladitas estáis más guapass” ha preparat un festival de comèdia femenina i feminista que es durà a terme els dies 9, 16 i 23 de Març a la sala El Molino de Barcelona i que serà conduït per les còmiques Jessika Rojano i Sil de Castro.

De la seva banda, l’entitat MIM (Dones de la Indústria de la Música) organitza el dissabte 16 de març al Mas Fonollar de Santa Coloma de Gramenet un festival gratuït ple de veus femenines, com la d’Estrogenuinas, Las Niñas Perdidas, Santa Salut, Elane, Esmeralda Colette, La Femme Brutal i Siamiss Dj’s.

El món editorial també es prepara per al 8M amb llibres com 100 dones catalans. Inspiracions creatives, que rere d’un pròleg de la periodista Mónica Terribas recull els pensaments de cent catalanes que van reflexionar sobre l’art, el procés creatiu i el paper de les dones en la producció artística des del segle XIX fins als nostres dies.

Una altra de les novetats que han arribat a les prestatgeries és l’assaig Brujas, de la periodista franc-suïssa Mona Chollet, que reflexiona sobre l’impacte de la figura i la història de les bruixes en les dones i el feminisme actual.

Perquè el públic infantil pugui descobrir l’empremta de la dona en la història, malgrat l’oblit dels historiadors, s’ha publicat Un món de dones extraordinàries, d’Eva Prada, tant en castellà (Algar) com en català (Animallibres), un viatge pels cinc continents que permet conèixer les seves biografies, èpoques en les quals van viure i fets pels quals van destacar.

Els més petits de la casa també podran participar d’aquest dia amb activitats com el contacontes Altres princeses, al casal del Barri Can Rectoret, que acostarà figures feministes com Frida Kahlo, Juana Azurduy i Violeta Parra a les nenes i nens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia