Societat

En lluita per la igualtat

Unes 10.000 dones van recórrer a la tarda el centre de Girona, sota proclames com “Els carrers seran feministes!”

La manifestació del matí convocada per CCOO i UGT va mobilitzar 1.500 persones fins a la plaça del Vi

“La terra s’escalfa, nosaltres també!”; “El patriarcat em fa venir patri-arcades”; “Més sexe, menys sexisme” o “No seré una dona lliure mentre hi hagi dones sotmeses”. Són alguns dels lemes sobreimpresos en la infinitat de pancartes que es van exhibir ahir a la tarda durant la manifestació que va recórrer el centre de Girona, amb motiu de la vaga feminista. La protesta va aplegar unes 10.000 persones, molt majoritàriament noies i dones. En els parlaments, a la plaça de la Independència, es va recordar que no es tractava tan sols d’una vaga laboral, sinó relacionada també amb qualsevol de les altres tasques que realitzen diàriament les dones, ja que l’objectiu de la jornada era la reivindicació al carrer.

La mobilització va anar fins als jutjats, va prosseguir per Jaume I, va passar després per davant de la seu de la Generalitat i va culminar a la plaça del Lleó, on totes les manifestants van cridar al mateix moment per quins motius havien fet vaga. La protesta va ser organitzada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de les comarques gironines. El recorregut el va encapçalar una pancarta en què es llegia “Tan feminisme com sempre, ni un pas enrere!” i, en tot moment, les manifestants van fer sentir proclames com “El 8 de març és cada dia!”; “Els carrers seran feministes” i “No és no, i si no, és violació”. Entre els punts àlgids hi va haver, a més, una perfomance que es va fer a les escales de l’edifici de la Generalitat per denunciar les injustícies de què són víctimes moltes dones a la feina tant per motiu de gènere com pel seu origen.

Unes 500 persones també van assistir a la tarda a una concentració a la plaça U d’Octubre de Girona, convocada per la Plataforma Feminista Gironina. En el manifest que es va llegir es va subratllar que la vaga, a més de fer visible “les desigualtats que vivim les dones”, evidencia “la fortalesa que juntes tenim”; i es va criticar “l’actitud patriarcal, paternalista i de voler tutelar-nos” per part de “Vox, Cs i el PP”. Després, els Marrecs de Salt van fer un pilar, van cantar Les Anxovetes, es va llegir una poesia i hi va haver actuacions musicals de raperes.

“Mesures efectives!”

“Dones, unides, per la igualtat” o “Volem treballar amb dignitat” van ser algunes de les proclames que es van sentir en el decurs de la manifestació, de caràcter festiu i reivindicatiu, que es va celebrar ahir a mig matí pel centre de Girona. El punt de partida de la mobilització no va ser triat a l’atzar: els sindicats CCOO i UGT van convocar-la just davant del supermercat DIA de la carretera de Barcelona, en solidaritat a les treballadores que podrien resultar afectades per un ERO (una vintena d’entre els cinc establiments d’aquesta marca a la demarcació de Girona) i per denunciar la feminització d’aquest sector. “Intentarem que aquestes treballadores siguin recol·locades en altres centres i que no vagi ningú al carrer”, va declarar Bea Ventura, presidenta del comitè d’empresa del DIA.

La manifestació va arrencar amb unes 500 persones, però a mesura que va anar avançant s’hi van anar sumant més participants, i en arribar a la plaça del Vi ja eren unes 1.500. Allà, Belén López, responsable de la secretaria de les dones de CCOO Girona, i Núria Rocadembosch, responsable de les dones a la UGT Girona, van llegir un comunicat conjunt reclamant: la derogació de la reforma laboral, l’erradicació de la violència masclista, mesures efectives de corresponsabilitat, la reducció de la bretxa salarial i una major presència de les dones en els llocs de poder.

“Fem una valoració molt positiva del seguiment de la vaga. El feminisme representa molt més que la lluita per la igualtat; és la punta de llança d’un canvi de model social, productiu i econòmic”, va indicar López. I, segons va afegir, la convocatòria de dues hores de vaga va tenir repercussió en algunes empreses com Frit Ravich, l’hospital Santa Caterina de Salt i els hotels de Lloret de Mar.

Adhesió de la UdG

El seguiment dels estudiants de la UdG va ser majoritari. Per contra, Xavier Díez, de la USTEC, va especificar que només un 6% dels mestres i professors de les escoles i instituts de les comarques gironines van secundar la vaga. A la demarcació, a més, cap centre educatiu va tancar portes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia