Societat

Girona posa mediadors per combatre l’incivisme nocturn

termini

La prova pilot es posarà en marxa aquesta nit i durarà fins al 8 de juny

Els professionals se centraran en zones on hi hagi més concentració d’habitatges i locals d’oci

Sortiran cada dijous i divendres de la una a les sis de la matinada

L’Ajuntament de Girona aposta pels mediadors professionals per fer front a l’incivisme nocturn a la ciutat. El seu objectiu és promoure actuacions per prevenir i gestionar possibles conflictes a partir de la matinada que requereixen d’una gestió professionalitzada i qualificada. El projecte pilot es posa en marxa aquesta matinada i durarà fins al 8 de juny. Concretament, sortiran al carrer cada dijous i divendres de la una a les sis de la matinada i la seva acció es portarà a terme en aquelles zones de la ciutat en què coexisteixen una major concentració d’habitatges i locals d’oci nocturn. Segons l’encàrrec que fa l’Ajuntament de Girona, aquests professionals, coordinats amb la Policia Municipal, es posaran en contacte amb establiments d’oci nocturn per presentar-los aquest servei amb l’objectiu de col·laborar conjuntament per detectar possibles fonts de conflictes actuals i proposar accions correctives per resoldre i prevenir-ne de futurs. Prioritzaran dues àrees d’activitat complementàries: les queixes i els conflictes. Per una banda, les queixes per sorolls, incivisme, mobiliari i estructures viàries deteriorades, brutícia, etcètera. Per l’altra banda, els possibles conflictes entre locals d’oci nocturn i els veïns, els causats a la via pública pels seus usuaris i usuàries, entre d’altres que puguin sorgir. Així mateix, els mediadors nocturns faran tasques d’observació de la via pública per detectar problemes estructurals que causen conflictes o que en poden causar en un futur.

Evitar conflictes

L’objectiu més important de la tasca d’observació és poder veure la situació de la població i dels locals d’oci durant la nit, entendre millor per què es creen els conflictes i proposar solucions que puguin ajudar a evitar que conflictes actuals es continuïn produint.

No és el primer cop que l’Ajuntament de Girona tira endavant un projecte d’aquestes característiques. El febrer del 2014, i amb la voluntat de vetllar pel descans dels veïns i fer-lo compatible amb les activitats d’oci nocturn, el govern municipal va crear un equip de 6 conciliadors cívics per lluitar contra els comportaments incívics que sovint tenen lloc en horari nocturn. Llavors van treballar de dimecres a dissabte passejant per tota la ciutat fins a les set de la matí.

LES FRASES

Hem detectat que durant l’estiu no hi ha tants problemes. Si la tasca dels mediadors ha estat positiva, els tornaríem a activar al setembre
Estaran al carrer tota la nit, en contacte amb la policia i els responsables dels establiments d’oci
Glòria Plana
regidora de promoció econòmica

Menys prostitució a la nit i agents cívics durant el dia, el 2019

j.f

El conveni signat pel Gremi d’Hostaleria de Lloret i altres entitats amb l’Ajuntament va permetre que l’any passat –del 22 de juny al 30 d’agost– hi hagués quatre agents cívics nocturns a l’avinguda Just Marlès –a la imatge de Joan Sabater, el carrer, el 23 d’agost–. L’Ajuntament està satisfet de l’experiència i ampliarà la presència dels mediadors durant el dia, explica l’edil de Coordinació de l’Acció de Govern, Jordi Sais (CiU).

L’equip de govern, de CiU, ERC-Avancem i el PSC, ha inclòs en el pressupost del 2019 una partida per finançar els agents, de dia i de nit.

La presència dels agents cívics (o entorpidors) havia de servir per reduir la prostitució als carrers i la venda ambulant. “Hi va haver entre un 50% i un 60% menys de prostitutes”, afirma Sais. Són dades de la policia, que han corroborat els empresaris de Just Marlès, hi afegeix.

La previsió municipal –ja preparen les bases per al procés de licitació– és que del 15 de juny al 15 de setembre hi hagi agents cívics de dia (de les 10 del matí a les 10 de la nit) i a la matinada (des de la mitjanit i fins a les 5). L’Ajuntament n’assumirà el cost i preveu ampliar els carrers on es podrà parar una terrassa de dia.

Glòria Plana: “No faran de policia, faran feina de pedagogia”

La regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, va assegurar ahir que fa temps que estan treballant per tirar endavant aquesta iniciativa i que ho han fet amb el consens dels veïns. “Hem pensat que s’havia de fer una actuació en zones on coexisteixen habitatges i negocis d’oci nocturn per minimitzar les molèsties als veïns”, afirma Plana. La regidora aclareix que es tracta d’una prova pilot i que s’ha agafat l’exemple d’altres poblacions d’arreu de Catalunya que “han tingut molt bons resultats”, i que més endavant veuran si es fa de manera contínua. “Seran quatre persones que el que intentaran és prevenir conflictes i gestionar-los a les zones més sensibles”, sosté Plana. El mapa on intervindran principalment és el sector del carrer Bonastruc de Porta, carrer Figuerola, Gran Via de Jaume I, carrer Francesc Eiximenis i plaça Independència, tot i que Plana aclareix que el seu radi d’acció és tota la ciutat: “Estaran al carrer tota la nit, en contacte constant i coordinats amb la Policia Municipal, i també amb els responsables dels establiments d’oci nocturn per, si es detecten conflictes, corregir-los”. En aquest sentit, la regidora de Promoció Econòmica també va deixar molt clar que els mediadors “no fan de policia, fan feina de pedagogia”. “Són mediadors, intenten trobar una solució; per exemple, si troben persones que estan bevent i cridant a fora al carrer, el que fan és intentar fer entendre que allò no ho poden fer”, sosté Plana. En el cas que la situació es compliqui, els mediadors recorreran a la policia perquè hi intervingui de manera immediata.

La mesura es posarà en marxa aquesta matinada i durarà fins al 8 de juny, després s’aturarà durant tres mesos. “Hem detectat que durant l’estiu no hi ha tants problemes; per tant, si la tasca dels mediadors ha estat positiva, els tornaríem a activar al setembre”, avança la regidora. Així mateix, Plana vol deixar clar que no ho han posat en marxa ara perquè hi hagi hagut un augment de conflictes, sinó per terminis de contractació.

Platja d’Aro

L’Ajuntament dona estabilitat a una figura que funciona

Les successives campanyes de mediació als locals d’oci nocturn a Platja d’Aro fa anys que es despleguen, en els mesos d’estiu. I, després de diversos contractes anuals, el regidor de Promoció Econòmica, Maurici Jiménez, avançava ahir la convocatòria d’un concurs amb caràcter plurianual, per treballar en una mateixa línia “dos o tres anys” i donar-li estabilitat.

La intenció és disposar de la figura les nits de dijous a diumenge els mesos de juliol i agost. Entre les accions recents, l’estiu passat van promoure la campanya Maximum Fun, Minimum Disturbance! (Màxima diversió, mínima molèstia), conjuntament durant tres nits de la festa major, la Fecasarm, l’Associació d’Hoteleria, Restauració i Oci de Castell-Platja d’Aro i l’Ajuntament, i van aconseguir implicar fins a 110 locals de restauració i oci nocturn, amb un impacte estimat de 10.000 clients, entre directes i indirectes. Els agents cívics recomanaven de beure amb moderació, a més de donar consells a usuaris sobre bons comportaments i de col·locar-los polseres com a mostra d’agraïment si seguien les seves recomanacions. Entre els missatges de la campanya hi havia els de respectar el descans dels veïns, no barallar-se, no beure al carrer, no fer balconing i no prendre drogues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà