Ciència

Un fàrmac obre noves vies per combatre el càncer

El tractament creat pel VHIO és eficaç contra els tumors pulmonars més agressius en animals

S’assajarà en humans i pot ser vàlid per a altres òrgans

Investigadores del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han desenvolupat un tractament eficaç contra el càncer de pulmó més agressiu. És una nova estratègia mèdica que han provat amb èxit en ratolins i que l’any vinent preveuen aplicar en el primer assaig clínic amb humans. El fàrmac aconsegueix inhibir Myc, un gen clau que ja fa temps que s’associa al desenvolupament de la majoria de tumors perquè en depèn la supervivència de les cèl·lules tumorals, però que ningú no havia trobat la manera de desactivar. Laura Soucek, investigadora del Grup de Modelització de Teràpies Anti-Tumorals en Ratolí del VHIO, i el seu equip ho han aconseguit després de més de vint anys de dedicació.

El repte d’aturar l’acció de Myc no era senzill perquè, en trobar-se al nucli cel·lular, costa accedir-hi i també perquè presenta tres proteïnes diferents i cal actuar sobre totes tres, però sense que la inhibició no afecti l’expressió normal de la proteïna en altres teixits.

En un article publicat a Science Transational Medicine juntament amb Marie-Eve Beaulieu, que havia estat investigadora del grup de Soucek i amb qui actualment codirigeix una empresa per desenvolupar el fàrmac, ha demostrat l’efectivitat d’una petita proteïna que han anomenat Omomyc.

En les proves amb ratolins s’ha mostrat tolerable i eficaç contra el càncer de pulmó no microcític, el subtipus més agressiu i mortal en dones i homes, però les científiques són optimistes i confien que el nou medicament podria servir també per combatre el càncer en altres òrgans, atès que Myc intervé en la proliferació i divisió cel·lular, en el metabolisme i en la regulació de la resposta immunitària.

Així, segons Soucek, inhibir Myc té el potencial d’atacar les cèl·lules cancerígenes a través de diversos mecanismes: primer bloqueja la proliferació cel·lular i limita que el tumor creixi, després impedeix que actuï en el metabolisme de la glucosa, lípids i formació de noves estructures de la cèl·lula, afectant així el creixement i la supervivència cel·lular, i finalment facilita que les cèl·lules tumorals siguin detectades i atacades pel sistema immunitari. De fet, el fàrmac també té la capacitat de reclutar cèl·lules del sistema immunitari en el focus tumoral, i això obre noves línies d’investigació combinant aquest inhibidor de Myc amb la immunoteràpia, una estratègia terapèutica innovadora que està demostrant un gran potencial en diferents tumors. “Ara estem escalant la producció i la purificació de la miniproteïna a escala industrial per tractar pacients reclutats per a futurs estudis clínics”, confirmen les investigadores del VHIO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona