Societat

Els Maristes van col·laborar poc contra la pederàstia

Comença el judici contra Joaquim Benítez, exprofessor de gimnàstica acusat d’abusar de quatre nois de l’escola Maristes Sants-Les Corts

L’abusador demana perdó i diu que havien abusat d’ell

Els Mossos d’Esquadra van confirmar ahir que l’orde dels Maristes es va resistir a donar informació sobre l’abusador Joaquim Benítez, l’exprofessor de gimnàstica que ahir es va asseure al banc dels acusats de l’Audiència de Barcelona per respondre de l’abús sexual contra quatre nois quan eren adolescents. En concret, dos mossos van declarar ahir davant del tribunal que l’aleshores director del centre on van passar els fets, el col·legi Maristes Sants-Les Corts, Francesc Xavier Giné, només els va donar el nom complet del pederasta però cap més dada quan hi van anar després de la primera denúncia, el 2011. Segons la policia, l’exdocent va continuar al centre i va continuar actuant sempre –van dir els mossos– seguint el mateix patró: “Contra nens d’entre tretze i catorze anys a qui cridava al seu despatx i, amb el pretext de corregir algun problema de la columna vertebral, els feia massatges, els tocava els genitals i, finalment, acabava fent-los fer o fent-los fel·lacions.” Els dos mossos d’esquadra que van investigar els fets han explicat que van rebre una vintena de denúncies, a partir de la del 2011, tot i que procedien d’homes nascuts entre els anys 70 i 90 i eren de fets comesos entre els anys 1986 i 2011.

Joaquim Benítez, que ahir va entrar i sortir de l’Audiència amb la cara tapada, va demanar perdó a les seves víctimes. Ho va fer davant la premsa ja que en el judici no declararà fins avui, igual que les víctimes. Benítez va explicar davant els micròfons que hi havia més docents dels Maristes “implicats en els abusos” i que la direcció de l’escola n’estava al corrent. Segons l’exprofessor de gimnàstica, de petit també havia estat víctima d’abusos sexuals, per la qual cosa “veia aquesta conducta normalitzada”. “De petit vaig viure un infern”, va dir ahir. I va assegurar que “instintivament ho veia com si fos normal”. També va dir: “[Des del 2011] he sigut una persona impecable i avui soc un home nou. Em vaig treure del cap tota la porqueria.” La fiscalia demana 22 anys de presó per a l’acusat pels quatre abusos i fins a 14 anys d’inhabilitació. Per la seva banda, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, que exerceixen l’acusació popular, sol·liciten 35 i 26 anys de presó, respectivament.

En la que va ser la primera sessió del judici, el vicari provincial dels Maristes, Pere Ferré Jordà, responsable avui de les escoles dels Maristes a Catalunya i altres zones d’Europa, va reconèixer que la direcció de l’escola dels Maristes de Sants-Les Corts no va comunicar a les famílies dels alumnes que l’exprofessor Joaquim Benítez havia abusat d’un noi a l’escola l’any 2011 perquè la família de la víctima havia demanat discreció. Segons Ferré, van comunicar els fets als professors i els van denunciar a la fiscalia de menors. Quan finalment Benítez va marxar de l’escola –ho va fer perquè va voler no perquè l’expulsessin–, no va dir a les famílies el motiu real.

El judici va començar ahir amb normalitat, tot i que les acusacions representants de les quatre víctimes volien pactar amb Benítez i arribar a un acord per tal que els joves víctimes dels abusos no haguessin de declarar i reviure el malson. A última hora, però, l’exdocent, que al seu moment ja va admetre alguns dels fets, va decidir no pactar ni arribar a cap acord ja que, segons va dir, només accepta un cas d’abús i no els quatre pels quals està sent jutjat. Les víctimes es van asseure ahir a la sala de vistes darrere una pantalla i avui declaran, també, protegits i en l’anonimat. No Benítez, que es va tapar la cara quan van entrar a la sala els mitjans gràfics, tot i que la seva cara ha sortit en diverses ocasions.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va admetre ahir que el departament “podria haver fet més” en relació amb els abusos “presentant-se com a acusació pública”.

LA FRASE

Vaig ser víctima de petit. Aquesta conducta la veia normalitzada
Joaquim Benítez
exprofessor de gimnàstica del col·legi Maristes Sants-Les Corts acusat de pederàstia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Vila-sana

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar varietats autòctones resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla