Societat

Benítez acusa els Maristes de saber els abusos des del 1986

Explica que la direcció del col·legi i el vicari provincial de l’orde no el van fer fora

L’exprofessor acusat de pederàstia només reconeix haver abusat de dos menors

L’exprofessor de gimnàstica dels Maristes de Sants-les Corts Joaquim Benítez, jutjat per haver abusat sexualment de quatre menors, va assegurar ahir que tant la direcció del centre com el vicari provincial de l’orde dels Maristes sabien des del 1986 que havia abusat sexualment almenys d’un alumne menor d’edat.

Durant el judici que se celebra a l’Audiència de Barcelona l’exprofessor va explicar ahir que els Maristes, tot i que el van advertir que si tornava a abusar d’un menor el farien fora, no el van denunciar ni castigar de cap manera. Ni fent-lo fora, perquè ell va marxar voluntàriament el 2011 arran d’un altre cas que va arribar a la fiscalia. Segons Benítez el fet que la direcció del col·legi no fes res en contra seu va fer que durant molts anys “no tingués por” i se sentís en certa manera “emparat” per aquesta congregació.

Benítez, que està sent jutjat per quatre casos d’abusos tot i que hi ha més denúncies contra ell, ahir només va admetre dos dels quatre casos d’abusos. Sobre els altres dos, d’un va dir que no se’n recordava i l’altre el va negar totalment. Dels dos casos que va admetre ahir, va explicar davant el tribunal que el jutja que sí, que es va endur els adolescents enganyats al seu despatx –un petit despatx d’uns 12 metres quadrats amb una llitera i una farmaciola– i que allà, efectivament i com van denunciar les víctimes, els va tocar els genitals i els va fer una fel·lació. Com havia dit dilluns davant els periodistes, l’exprofessor de gimnàstica va intentar justificar els abusos amb el fet que ell, segons va voler dir ahir davant el tribunal, també n’havia patit de petit quan estava intern a les Llars Mundet dels salesians. En aquest punt, però, el magistrat que jutja el cas no li va permetre l’argumentació adduint que no té relació directa amb els fets que es jutgen.

Sobre una de les víctimes, va dir que el noi, tot i que el va dur al despatx enganyat, no va quedar “en xoc” ni “volia marxar”, sinó que ell el va veure “molt relaxat”. Interrogat sobre si el va penetrar analment, va dir que no i que el noi no li havia demanat. “No va amb mi, això”, va afegir.

Tres dels psicòlegs que ahir van declarar van explicar que l’acusat no té consciència que tingui cap afectació mental ni que li calgui tractament. El van descriure com una persona narcisista i egocèntrica, poc empàtica, que no reconeix el patiment dels altres.

LA FRASE

Reconec que el vaig enganyar. Li vaig dir que volia revisar com estava i vaig provocar la situació
Joaquim Benítez
exprofessor dels maristes acusat de pederàstia

La Fundació Champagnat, responsable civil

La fiscalia va anunciar ahir, abans que avui les parts presentin el seu informe, que manté la petició de 22 anys de presó i 14 d’inhabilitació per a Benítez, si bé va augmentar de 22.000 a 90.000 euros la petició d’indemnització tant per a ell com per a la Fundació Champagnat, que gestiona les escoles dels Maristes, a qui considera responsable civil subsidiària. Benítez és, de moment, l’únic professor dels Maristes que s’ha assegut al banc dels acusats acusat de pederàstia, tot i que hi va haver denúncies contra dotze professors més per fets similars ocorreguts durant dècades, casos que han prescrit. El pare d’una de les víctimes, precisament el que va destapar el cas l’any 2016 pel qual ara l’exprofessor està sent jutjat, Manuel Barbero, va dir ahir que la Generalitat hauria de reunir-se amb urgència per investigar i sancionar la institució en vista de les declaracions del pederasta en el sentit que tant la direcció de l’escola com la cúpula religiosa de l’orde van preferir no fer soroll i no van dir res ni castigar el culpable. El pare de la víctima considera molt greu que la congregació religiosa consentís aquests comportaments criminals per no perjudicar la seva institució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona